Izaberite stranicu

Недавно је од стране Уједињених нација 22. август установљен као Дан сећања на пострадале због верске припадности. Тим поводом, у навечерје Дана сећања, 21. августа 2019. године, дан је обележен у Бечу, у 22. бечкој општини, у новом делу града Сештат Асперн, на месту где је предвиђено да све цркве и верске заједнице имају своје верско обележје.

Иницијатива за обележавање Дана сећања у Бечу је потекла од одборнице у аустријском парламенту др Гудрун Куглер, која је у исто време и подпредседница Скупштинског одбора за људска права. Присутне је поздравила др Куглер истичући значај Дана сећања:

– Желимо да нагласимо позитивни допринос верских заједница нашем друштву као и да одлучно одбацимо свако гоњење људи због њихове верске припадности.

У наставку су се присутнима обратили представници исламске и јеврејске верске заједнице као и представници Сиријске и Римокатоличке цркве осудивши у својим излагањима насиље у име вере и над онима који верују.

Обележавању су присуствовали представници четрнаест цркава и верских заједница међу којима су са православне стране учешће узели: протојереј Радослав Ристић из Руске патријаршије, представник Антиохијске патријаршије г. Гази Емектас, председник антиохијске Црквене општине у Бечу,  испред Српске патријаршије са благословом Његовог преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја протојереј Славиша Божић, бечки парох.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This