Izaberite stranicu

У оквиру културне манифестације „Трг од ћирилице“ синоћ је у Херцег Новом приређен разговор на тему: Допринос светосавских митрополија Зетске (Црногорско-приморске) и Карловачке очувању самосталности Српске цркве.

Говорили су ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић и исторучар др Горан Васин, професор на Филозфском факултету у Новом Саду

Модератор вечери био је књижевник Желидраг Никчевић.

Историја Српске православне цркве и православља уопште била би много сиромашнија, као и укупна српска историја и култура без митрополија Карловачке и Зетске (Црногорско-приморске). Ове двије митрополије одиграле су значајну улогу у очувању самосталности Српске православне цркве, речено је на 20. вечери овогодишњег „Трга од ћирилице“. Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије и познати историчар Цркве др Горан Васин из Новог Сада, поручили су да је јубилеј 800 година самосталности СПЦ датум за понос, и лијеп повод да се сјетимо славних времена и великих владика.

– Ове двије митрополије дубоку су урезане у свијест и поимање српског народа, о чему говоре и бројне везе и велико повјерење између Цетиња и Карловаца, а које је упркос свим искушењима сачувано и израсло у јединство – рекао је Перовић, добар познавалац укупне историје Митрополије зетске, односно Митрополије црногорско-приморске.

Он је публику подсјетио и на историју Зетске митрополије, од њеног настанка 1219/1220. године до данас. Истиче, да иако је Христова црква постојала и прије Светог Саве, те 1219. године оснивањем епархије на Михољској Превлаци, први пут овдашње становништво добило је своје владике и свештенике који проповиједају на њиховом језику. Као посебно значајане истиче везе и са Пећком патријаршијом, а ту се истиче 17. вијек, јер у Митрополији тада дјелује херцеговачки Епископ Свети Василије Острошки, којег је завладичио патријах пећки. Веза Митрополије и Пећке патријаршије нарочито јача у вријеме владика и династије Петровић Његош, додаје Перовић.

Др Васин, ванредни професор Филозофског факултета Нови Сад, чија је област интересовања и историја СПЦ, у предавању је синтетисао историјат Митрополије карловачке и указао на духовно јединство и вишеслојне и дубоке везе које потврђују братску бригу и узајамно поштовање епископа, свештеника и самих вјерника двије митрополије.

– Књаз, потоњи краљ Никола потвдио је са Гаврилом Дожићем да је Митрополија незамислива без веза са Пећи, казавши да је све знамење са Косова код нас на Цетињу, ту је најчистије врело Светосавља. А, Лазар Томановић једно вријеме предсједник владе Црне Горе, записао је да је цетињска Митрополија била једина слободна светосавска столица која је сачувана – закључио је Перовић.

Митрополије које бдију над народом

– Карловачка митрополија, као и њена посестрима Митрополија цркогорско-приморска увијек је била уз свој народ, а Карловци увијек уточиште расељенима, од Велике сеобе Срба преко Првог српског устанка, Првог свјетског рата до ових невеселих дешавања ’90. година – рекао је Васин.

Посебно се осврнуо на значај патријарха Варнаве Росића и Гаврила Дожића и Митрофана Бана, који због болести није био вољан да након првог Свјетског рата постане патријарх. Везе између Карловачке и Црногорско-приморске митрополије су увијек биле живе и њено свештенство и владике бдију над судбином српског народа, поштујући регуле слободарства и права, нагласио је Васин.

Вечерас у 21 сат на „Тргу од ћирилице биће одржано вече пјесника Ранка Јововића и Илије Лакушића. О њиховом стваралаштву говориће др Синиша Јелушић, Бећир Вуковић и Вишња Косовић.

З. Шакотић

Извор: Дан

 

Pin It on Pinterest

Share This