Izaberite stranicu

На данашњи дан, 25 јула1972. године почело је измјештање Пивског манастира, јер је због изградње ХЕ Мратиње мјесто на коме је битисао готово четири вијека требало да се нађе дубоко под водом. Манастир је преношен камен по камен на нову локацију и поново грађен истим редом као првобитно.

Манастир је грађен од 1570. до 1583. године и у њему се чувају драгоцјени предмети – око 100 штампаних и рукописних књига и чувени иконостас. Најтежи и највећи посао приликом измјештања био је преношење око 1.260 квадратних метара фресака, које су радили најпознатији мајстори.

Манастир Пива је један од најзначајнијих српских православних манастира на територији данашње Црне Горе.  Манастирска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице подигнута је између 1573. и 1586. године, од стране Митрополита Херцеговачког Саватија Соколовића. Саватије је био синовац Патријарха српског Макарија и Мехмед-паше Соколовића. Саватијева задужбина подигнута је на мјесту гдје је и раније постојала црква посвећена Успењу Богородице. Пивски манастир је саграђен убрзо пошто је 1557. године Патријарх Макарије Соколовић обновио Пећку патријаршију уз помоћ брата од стрица, великог везира Мехмеда Соколовића.

Ризница манастира Пиве једна је од најбогатијих и најбоље сачуваних и проучених ризница код Срба. Данас је веома мало светиња које могу да се похвале предметима и изгледом из доба свог оснивања. Међу предметима која се чувају су псалтир Ђурђа Црнојевића из 1495. године, омофор Саватија Соколовића. У ризници се налазе и предмети Баја Пивљанина, херцеговачког јунака и заштитника православног становништва.

У Пивском манастиру се чува неколико светих и чудотворних моштију: света рука краља Уроша I Немањића, у олтару дјелови моштију Св. Григорија Богослова, Св. Григорија Јерменског, Св. Свештеномученика Елевтерија. Такође, у манастиру се налази и дио Часног крста Господњег.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This