Izaberite stranicu

Археолози из академског колеџа Кинерет и колеџа Нијак у Њујорку верују да су ископали Цркву апостола која је, према традицији, саграђена на месту куће великих апостола Светих Петра и Андреја.

Село Витсаида, где су браћа живела, данас је у  саставу природног резервата Бтеика код Галилејског мора, преноси Хаарец.

Апсолутно је сигурно да су багери открили велику цркву из византијског периода са индикативним стакленим мозаичким коцкама. „Они се примењују за зидне мозаике и појављују се само у црквама”, објаснио је професор Р. Стивен Нотли из Нијак колеџа. Одозго на згради се види да има осу у правцу исток-запад и поделу на централни брод са две бочне стране, које га такође препоручују за цркву.

Пронађени су и мермерни делови са иконостаса, као и мозаички подови и кровне плоче карактеристичне за велике грађевине, као и фрагмент креда са крстом.

Говорећи у уверењу да су управо пронашли Цркву апостола, Нотли је рекао листу Хаарец: „То је историјска традиција коју поседујемо, и нема ваљаног разлога да је доводимо у питање”, мислећи на извештај баварског бискупа Вилибалда који је посетио Свету земљу 725. године  и који пише да је видео цркву која је означавала место апостолске куће док се кретао од Капернаума до места Курси.

То је једина пронађена црква између та два града, објашњавају археолози, и чини се да је то одговарајући временски период. Штавише, црква је пронађена у близини остатака насеља из римског доба, што одговара локацији Витсаиде, како ју је описао у 1. веку римски историчар Јосиф Флавије, изјавио је професор Мордекаи Авијам са академског колеџа Кинерет за израелски Тајмс.

На основу више од 100 пронађених новчића чини се да је црква саграђена у 5. веку и напуштена крајем 7. или 8. века. Међутим, идентификација цркве ће остати хипотетична све док се не пронађе коначан доказ, као што је натпис. „Било би нормално да се пронађе натпис у цркви византијског периода, којим се каже, на пример, у чији спомен је саграђена,” рекао је проф. Нотли.

Стручни археолози, професори Нотли и Авијам, дуго су веровали да је данашње село ел-Араџ библијска Витсаида, иако је чињеница да ниједна црква раније није пронађена тамо навела друге да посумњају у идентификацију. „Сада имамо цркву тамо где поклоници кажу да је била црква. Рана сведочанства о цркви изнад Петрове куће наводе да је то базилика. Да ли би Византинац навео да је осмострана грађевина базилика? То је питање које треба детаљније обрадити”, рекао је Нотли.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This