Izaberite stranicu

Као и сваке године, 15. јула, када наша Света црква молитвено прославља празник Полагања Часне ризе Пресвете Богородице, тако је и ове године у малом приморском мјесту Морињу одслужена Света литургија поводом завјетне славе овог мјеста.

Свету литургију служио је часни јереј отац Шпиро Живковић, парох морињски, у Храму Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова.

Овај завјетни дан Морињани прослављају од давнина. Наиме, ово мало мјесто, смјештено у срцу бококоторског залива, добило је име, по злој болести „црној смрти“ – морија куга.

Почетком XVIII вијека, као и већина Боке и Морињ је био заражен кугом. Помор је трајао скоро годину дана. Најзад на инсистирање „младог калуђера Милиновића“ Морињанина, 15. јула учињена је литија од Храма Светог Јована до извора изнад цркве. На извору је  извршено водоосвећење и покропљен је народ, а потом је цијело село клекло пред иконом Пресвете Богомајке и завапило за помоћ.  Пресвета Богомајка која непрестано моли Сина свога и Бога нашег за спасење свих који јој се моле, услишила је вапаје Морињана и спасила их од помора.

Од тога дана, па све до данас, сваке године 15. јула Морињани врше завјетни литијски ход са овом чудотворном иконом. Од краја Другог светског рата, икона је чувана у Храму Светог Саве у Морињу, те је литија вршена само у порти храма. Литија кроз село поново је обновљена 2002. године, а од 2010. године када је обновљен древни Храм Светог апостола Јована Богослова, икона је враћена у свој храм, а литија поново задобила стару путању од цркве до „воде“.

Нека би молитве Пресвете Богородице пред својим Сином биле још јаче и сјајније, како би се наш грешни народ вратио на једини прави пут „пут који води у Живот“ и како бисмо сви заједно пали ничице пред иконом Богородице и завапили за Њену помоћ.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Јовица Вукасовић, вјероучитељ

Pin It on Pinterest

Share This