Izaberite stranicu

Ово је удар на православље у Црној Гори и ово је почетак гоњења Цркве. Онај ко жели да отима храмове не мисли добро свом народу и својој држави. Ми смо завјетовани својим светињама, тај завјет смо примили од својих предака, казао је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије коментаришући најављени закон о слободи вјероисповести, који предвиђа отимачину храмова и црквене имовине.

Како преноси Епархија будимљанско-никшићка, Преосвећени је ово казао на Петровдан током Литуругије коју је служио у Врелима на Жабљаку, гдје се одржавао Петровдански сабор на који се вјерни народ окупља око Храма Светог великомученика и побједоносца Георгија, који је прославио 120 година постојања.

Владика је казао да овај велики празник Св. апостола Петра и Павла и јубилеј прослављамо у тешким временима када Црква доживљава ново гоњење:

– Морам вам рећи да ту нема нимало шале. Можемо повјеровати нашим властима да су одустали од зле намјере, тек када повуку онај Предлог закона. Замолили смо их као људе и надали смо се да ће бити паметни да повуку то зло, да не праве зло у свом народу, рекао је владика.

У архипастриском слову је подсјетио да кроз историју нико није успио да нам отме храмове:

– Покушавали су Турци да поџамијају многе светиње, али су, једино, претварали Цркву Светих апостола у Бијелом Пољу, велику нашу светињу. Ипак, након ослобођења од Турака и тај свети храм враћен је првобитној намјени и служби Божјој. Говоре још и да је нејасно поријекло црквене имовине. Нико нам то до сада није рекао, нити је ко написао. Никад нико. Зар су спорна завјештања? Зар је спорно ово што је написано овдје? Стоји написано колико је тачно домаћинстава учествовало и коме је храм посвећен. Имамо га у црквеним књигама, као и све остале храмове и у доба Црне Горе, и у доба Краљевине Југославије, сви ти храмови су пописани као црквена имовина, то никада није било спорно.

Његово преосвештенство је навео да храмови нису били спорни, чак, ни комунистима који су од Цркве одузимали имања и зграде. Храмове су оставили Цркви и нису се дрзнули ниједан да препишу на државу.

– Колико чујем и колико могу да прочитам, више од деценије, помиње се чија је имовина спорна. За чију се имовину говори да је спорна? За имовину наших власти и оних који су с њима. Цио свијет говори да су се обогатили на незаконит начин, да су на листама богаташа. Јесу ли то они зарадили? Али, нећу тиме да се бавим. Нека прво одговоре да ли је њихова имовина спорна, нек одговоре онима који их оптужују за то и нека се то докаже, па ћемо онда да видимо да ли је спорна црквена имовина, рекао је Преосвећени Епископ, додајући:

– Да ли је споран манастир Морача коме се зна ктитор? Ђурђеви Ступови? Пише све тамо, на фрескама, на зидовима, написали су свети ктитори коме посвећују храм и коме припада, и манастир Пива, и Цетињски манастир, и Острошки манастир, свуда то пише. Још то нико није уништио. И зна се коме припада црквена имовина. Надамо се да ће се опаметити, да ће одустати од злог наума.

Владика је поручио да како год урадила ова власт, Црква остаје завјетована својим светињама:

– Тај завјет смо примили од својих предака, а нашим прецима је било најважније сачувати вјеру, не превјерити, не издати претке и потомке. Тиме смо завјетовани, то је главни наш завјет – да останемо вјерни својим светињама, Часном крсту и слави Божјој

Поручио је да сваки хришћанин мора бити спреман да чува своје светиње.

– Будите сигурни ово је зли наум. Ово је удар на православље у Црној Гори. Ја свједочим то и спреман сам да за ове ријечи одговарам на сваком мјесту. Овако говорим зато што је Црква нападнута, ово је почетак гоњења Цркве. Надамо се да ће од тога одустати, али, хришћани увијек морају да буду спремни да своју вјеру свједоче, да чувају своју вјеру, светиње гробове и завештања својих предака, закључио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Pin It on Pinterest

Share This