Izaberite stranicu

Однос између државе и Хришћанске цркве у Еритреји довео је до нових ескалација у јуну. Организација за помоћ „Црква у невољи“ објавила је у уторак у Минхену да су војници запленили 21 клинику, ординације и здравствену установу под управом Еритрејске католичке Цркве. Ове установе су се,  према информацијама, здравствено старале око  укупно 170.000 људи. Четири католичка бискупа у земљи сада су упутили протестно писмо министарки здравља Амни Нурхусеин, критикујући репресију над тим институцијама, којима је неке Црква руководила 70 година, као “дубоко неправедну”.

У писму се даље наводи: „Отимање ових институција од Цркве значи подривање њиховог начина живота и излагање њиховог особља прогону”. Према наводима поменуте  хуманитарне организације, пацијенти су замољени да напусте кревете. Особље клинике је делимично одбило да преда кључеве. Војници су тада присилно ушли у просторије. Ако се њихов рад ускоро не настави, постоји опасност по живот многих људи.

Инсајдер је објаснио могуће разлоге: Влада Еритреје жели да буде једини пружалац здравствене заштите. Међутим, државне институције су често слабо опремљене и на располагању им је премало особља. Стога би црквена здравствена установа била више цењена од стране већине становништва. Режим ове земље је пре две године заузео приватне здравствене установе, а оне су до данас су остале затворене.

Еритреја нема устав и од 1993. влада председник Исаиас Афеверки. Активисти и УН оптужују његов режим за кршења људских права који сваке године гони хиљаде људи у изгнанство. Осим католицизма, признају се само још две хришћанске вероисповести и сунитски ислам. Хришћани чини око 46% становништва земље.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This