Izaberite stranicu

На данашњи дан, 12 јуна 2009. године на предсједничким изборима у Ирану побиједио је предсједник Махмуд Ахмадинеџад. Махмуд Ахмадинеџад  је био шести предсједник Исламске Републике Иран. На председничкој функцији био је од 2005. до 2013. године. Као младић студирао је у Техерану, гдје се касних 1970-их придружио студентима за вријеме иранске Исламске револуције. Учествовао је као инжињерац Исламске револуционарне гарде у Ирачко-иранском рату. Након њих је служио у низу административних функција, од којих је најважнија била гувернер провинције Ардабил. Године 2003. изабран је за градоначелника Техерана гдје је одмах заузео оштар конзервативни курс, али се истакао и бригом за најсиромашније становништво. Захваљујући томе је, на изненађење многих, 2005. године изабран за предсједника. Његова администрација се одмах испрофилисала као много конзервативнија и у спољној политици радикалнија од његовог претходника. Иако је одбацио оптужбе да је антисемита, Ахмадинеџад са времена на вријеме давао анти-израелске и антиционистичке изјаве као што су позивање на међународну јеврејску завјеру.

Послије истека другог предсједничког мандата донио је одлуку да се повуче из политичког живота и врати се свом првобитном занимању професора на Универзитету за науку и технологију у Техерану. Ахмадинеџад, поред легендарног Уругвајца Хосеа Мухике, важи за најскромнијег свјетског лидера. Током кампање за изборе 2005. године обилазио је искључиво најсиромашније дјелове земље и створио углед народног човјека. А како и не би, када је у очима Иранаца он прототип обичног човека, притиснутог свакодневним мукама. Овај универзитетски професор машинства, који је једно вријеме након повлачења из политике био и пастир, цио живот провео је у сиромаштву. Као свог највећег противника Ахмадинеџад је навео луксуз. Тек иза на листи непријатеља мјеста заузимају Израел и САД.

Као предсједник одбио је да живи у раскошној палати, већ је неко вријеме живио у својој скромној породичној кући, заједно са супругом и троје дјеце. Када су га безбједносне службе убиједиле да зарад сигурности одабере другу локацију, одлучио се за још скромнији стан од једва 50 квадрата. Сваког дана је на посао ишао аутобусом, а када је одлучио да се вози колима, ту је увијек био његов 40 година стари “пежо 507”, који је наслиједио од оца.

Када се кандидовао, тада као локално популарни градоначелник, Ахмадинеџаду нико није давао ни мрву шанси. Дјеловало је да релативни анонимус, човјек који је и као појава дјеловао неупечатљиво (скромно облачење, свега 158 центиметара висине) не може да се носи са најтежим могућим противником, бившим предсједником Акбаром Расфанџанијем.

Међутим, “један од вас” (како је гласила предизборна порука Ахмадинеџадовог спота) дубоко је допро до гласача, а Расфанџанија је побиједио са 62% гласова, колико је освојио и на реизбору 2009. године. Ахмадинеџад је један од предсједника који се, упркос свом ставу да “жели мир и стабилност”, ипак сматрао опасним у већем дијелу свијета. Важи за оне који сматрају 11. септембар режираним нападом који је изведен под патронатом америчких тајних служби, а за Израел је неколико пута говорио да “користи Холокауст да отима земљу Палестинцима и убија жене и дјецу”.

 

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This