Izaberite stranicu

У Равногорском парку у Билећи данас је откривен и освештан споменик генералу Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Михаиловићу, дјело вајара Миливоја Бокића.

Споменик су открили Бокић и Радомир Бабић, брат команданта граничног батаљона билећке четничке бригаде.

Члан Одбора за изградњу споменика Милорад Вујовић рекао је да је споменик Михајловићу одавно постојао у срцима српског народа и да се данас остварује његова воља.

Вујовић је истакао да се овим спомеником поручује да се српски народ освијести и погледа у прошлост, јер у супротном ни у будућности неће знати гдје иде.

Менаџер општине Билећа Михајло Вујовић рекао је да споменик чича Дражи за овај град значи завршетак Другог свјетског рата у Билећи и да се њиме шаље порука међусрпског помирења.

– Да су се Срби у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату дијелили као што су у Другом свјестском рату ми не бисмо данас имали Републику Српску – рекао је Вујовић.

Споменик Драгољубу Михаиловићу рађен је из једног комада, а без постамента висок је око три и по метра.

Драгољуб Дража Михаиловић, Чича Дража, био је армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у првој и другој влади Слободана Јовановића, у међувлади Милоша Трифуновића и у влади Божидара Пурића у току Другог свјетског рата.

Након Другог свјетског рата комунистичке власти су га ухапсиле и осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине, послије чега је убијен на тајном мјесту.

Виши суд у Београду је 2015. усвојио захтјев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.

Михаиловић је за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је посљедње постхумно додијелио амерички предсједник Хари Труман марта 1948. године.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This