Izaberite stranicu

НАЦИОНАЛНИ МОЛИТВЕНИ ДАН 2019
Канцеларија Секретара за медије
ЗА НЕПОСРЕДНО ОБЈАВЉИВАЊЕ
30. АПРИЛ 2019. ГОДИНЕ

НАЦИОНАЛНИ МОЛИТВЕНИ ДАН 2019
ПРОГЛАС ПРЕДСЕДНИКА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

Американци су одувек проналазили снагу и јединство у молитви. Конгрес је 1998. године јавним законом 100-307 позвао председника, да сваке године објави проглас, који би сваки први четвртак у мају учинио „Националним даном молитве“. Данас, на овогодишњи Национални дан молитве, још једанпут се окупљамо, да захвалимо Свемоћном Господу за обилне благодати које је Он подарио нашој великој Нацији и да Га умолимо за Његов непогрешиви савет. Такође потврђујемо нашу зависност од Божије љубави у вођењу наших породица, заједница и земље од зла ка изобиљу и миру.
Наша Нација признаје верску слободу као природно право, дато нама од нашег Ствараоца, а не као учтивост коју нам пружа власт. Први амандман препознаје слободу вероисповести и чува ово право од прекршаја власти. Чврста преданост Сједињених Држава у очувању верских слобода омогућила је да људи различитих вера могу да се заједно моле и живе у миру, као једнаки амерички држављани. Не трпимо оне који ремете овај мир и осуђујемо сву мржњу и насиље, поготову у нашим молитвеним местима.
Кроз историју наше нације, Американци су се у кључним тренуцима доследно окретали Богу за савет. Континентални конгрес је први 1775. године одредио дан за молитву, позивајући америчке патриоте широм колонија, да се свесрдно моле за божанску помоћ у стварању наше Републике. У јуну пре седамдесетпет година, Председник Френклин Д. Рузвелт повео је народ у молитву, док су храбри Американци јуришали на плаже Нормандије у Дану Д. „Свемоћни Господе: Наши синови, понос нашег народа, данас су се одметнули на моћни подухват… Води их правилно и искрено; дај снаге њиховим рукама, стаменост њиховим срцима и постојаност у њиховој вери“, молио се Рузвелт. Данас се такође молимо за снагу нашег народа и наших оружаних снага док се суочавамо са изазовима у земљи и иностранству.

Часна традиција молитве нашег народа одржала нас је и ојачала наше поверење, да ће Господ наставити да надгледа и прати нас у најбољим временима и најмрачнијим сатима. Нека ми – Американци – никада не заборавимо снагу молитве и величину нашег Ствараоца. На данашњи Национални дан молитве, нека свако од нас, према својим веровањима, затражи од Господа Његов савет и изрази захвалност за љубав и милост коју Он дарива нама и нашој земљи.
Сада, због тога, ја, Доналд Џ. Трамп, Председник Сједињених Америчких Држава, на основу власти коју су ми подарили Устав и закони Сједињених Америчких Држава, овим проглашавам 2. мај 2019. године Националним даном молитве. Позивам грађане наше нације да се моле, у складу са сопственом вером и савешћу, уз захвалност за слободе и благодати које смо примили, и нека нас Господ води и настави да пружа заштиту док одговарамо изазовима пред нама.
У потврду тога, потписујем својом руком тринаестог дана априла, две хиљаде деветнаесте године Господње и двеста четрдесет треће године независности Сједињених Америчких Држава.

ДОНАЛД Џ. ТРАМП

Његово Блаженство Старац-Архиепископ Грчке Православне Архиепископије Америчке Димитрије, председавајући Скупштине Канонских Православних Епископа у Сједињеним Америчким Државама, представљао је Православне ове нације на пријему на травњаку Беле Куће у четвртак, 2. маја 2019. године.

Са енглеског превео: Страхиња Матејић, 3. маја 2019. године

Pin It on Pinterest

Share This