Izaberite stranicu

Данас на велики празник вјерујући народ у Црној Гори се сабира и окупља прослављајући Васкрсење Христово.

Митрополит Амфилохије је традиционално сваког Васкрса у Вирпазару, али ове године умјесто њега и по његовом благослову био је владика Методије, који је по традицији подијелио вјерном народу Црмнице васкршња јаја.

Владика је обраћајући се присутнима, прво пренио поздраве и благослов митрополита Амфилохија, који ове године по први пут није могао да присуствује прослави Васкрса у Црмници.

Он је казао да данас сви треба да се радујемо, попут дјечице црмничке која су се ухватила у коло, за руке, и праве једно литургијско заједништво, а ово коло, како је казао је икона цркве.

„Само у народима гдје је жива, предањска литургијска заједница, хвата се народ у коло, заједно и игра. У оним крајевима гдје је се изгубило то литургијско заједништво и богослужбено и црквено, они играју сами“

Ово коло које дјеца нама данас показују, истакао је владика Методије, то је само одраз оне истинске и праве, суштинске литургијске заједнице која нам објављује васкрсење Христа које ми данас прослављамо.

У име Црмничана обратио се Гојко Раичевић,који је том приликом казао да Црмница кроз своју прошлост се дизала и падала, али никад није била изгубљена и остављена. Увјек је Црмница имала макар 19орицу који су могли смјели и умјели да кажу не лудилу и безбожју.

Па и разапети Христос оног црног петка је испред себе имао Мајку Богородицу апостола Јована, Марију Магдалину и неколико жена а његово разапеће се обиљежава и Васкрсење слави, свједоци смо, двије хиљаде година касније, истакао је Раичевић и додао:

Зато ми окупљени овдје потврђујемо да окупљени око мајке наше Цркве, са вјером у Бога настављамо истим путем којим је ишла наша стара прослављена Црмница са свим њеним кћерима и синовима, српским јунацима, војводама, сердарима.

Желим да вам данашњи дан насели мир радост и срећу како у вашим домовима, црквама и манастирима тако и вашим душама. Такође желим да ваш мир радост и срећу подгријава нада да ће добро васкрснути и разагнати тмушу и безнађе које нас је сколило са свих страна. Нека васкрсли Исус учи и води наш православни народ од Крстионице превлачке преко Владивостока до курилских осрва, поручио је Раичевић уз традиционални поздрав на данашњи дан Христос Воскресе!

Владика Методије је додијелио годишњу захвалницу Удружења Црмничана и Црквене општине црмничке Небојши Бољевићу, добротвору.

Небојша Бољевић иако рођен у Подгорици одрастао и школовао се у Београду, а сада живи у Лондону гдје води бизнис преко 30 година, везао се за Црмницу.

Он је тражећи да купи некретнину на црногорском приморју купио у црмничком село Брчели, а Црмничани су га прихватили као свог најрођенијег.

Веома скроман, па о својој великодушности не жели да говори, ипак она је препозната како у црквеним пројектима тако и у акцијама које спроводи Удружење и локално становништво.

Уручујући ми Захвалницу владика Методије је навео да је Бољевић примјер брата у туђини који не само да зажали већ и помаже, и то несебично.

Прославу најрадоснијег хришћанског празника уз културно умјетнички програм и ове године је на црмничком Виру испратио вјерујући народ Црмнице.

Данашњој свечаности је присуствовао и Радомир Цакан Новаковић, потпредсједник општине Бар.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This