Izaberite stranicu

Јерменска заједница у Црној Гори у цркви Свете Госпође у Радановићима поменом је обиљежила годишњицу геноцида над јерменским народом у Турској 1915. године током Првог свјетског рата.

Помен су служили свештеници грбаљских парохија, Јован Рајак, Бранко Богојевић и Миајло Бацковић. Након помена у грбаљском храму развиле су се српска и јерменска застава. Службом у цркви обиљежено је сјећање на догађај који је у јерменској историографији познат као Велики злочин када су отоманске власти спровеле систематско и континуирано етничко чишћење, протјеривање и масовна убиства током Првог светског рата, када је страдало милион ипо Јермена. Служби је присуствовао предсједник Јерменске заједнице у Црној Гори, Гурген Закојан.

„У Црној Гори живи двадесетак породица Јермена који су насељени у Будву, Бару, Херцег Новом. 24. април је за све Јермене у свијету свети дан, дан каде је милион ипо Јермена убијено у Османској империји. Захвални смо Митрополији црногорско приморској која са нама последњих година обиљежава овај датум. Ускоро ће се направити и Јерменски културни центар у Грбљу па ће се како надамо првенство ваша омладина упознати са јерменском културом и историјом“, рекао је Закојан који је након службе у цркви изговорио молитву за своје сународнике на јерменском језику.

„Кад човјек отвори душу, кад хоће са другима да подијели доброту, топлину свуда ће се осјећати добро, а тако је данс и нама Јерменима који живимо овдје у Боки. Осјећамо ту топлину овдје па је за нас то најбоље мјесто. Ваш и наш народ дијеле историју и заједничко страдање, као и заједничке гене. Радује нас што значајан дио наших познаника зна о Јерменима и почињеном геноциду над нашим народом. Људи који знају своју историју могу да схвате шта је то. Кога то не занима њему је све једно да ли си Рус или Јермен“, рекла је једна од организатора помена у Грбљу, Розана.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This