Izaberite stranicu

Ускршњи празници за већину људи у Немачкој значе много добре хране, време проведено са породицом, пролећне шетње, окупљање у цркви, као и традиционални обичај тражења шарених јаја скривених у трави и жбуњу. Али, без обзира на то да ли су верници, за све у Немачкој данашњи Велики петак значи и да им је забрањено да плешу или славе на јавном месту. Осим забрана плеса која у неким покрајинама траје неколико дана у низу, забрањено је и коцкање, пројекције више од 700 филмова који нису одобрени за приказивање празником, али и одржавање свих музичких, спортских и сајамских догађаја.

У 13 од укупно 16 немачких савезних покрајина, од Великог петка до Ускрса, али и на Бадње вече и још неке верске празнике законом је забрањено плесање и пуштање музике на јавном месту, као и сви спортски догађаји. И у преостале три покрајине важи забрана играња на Велики петак, али је само ограничена на до 21 сат, па тако клубови и дискотеке у Берлину раде уобичајено, а организатори не морају да плате казну од 1.500 евра уколико их инспекција “улови” у прекршају.

Ова вековима стара забрана, успостављена под утицајем католичке и протестантске цркве које инсистирају да су то “празници тишине”, минулих година има све гласније противнике па је дебата све жустрија. Ове године дебату је потпалио шеф омладине Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Кевин Кинерт, затраживши да се укине “танцфербот” (забрана плеса) на Велики петак.

“Ја не желим да организујем журку у цркви, али ко жели на тај дан да иде у дискотеку, требало би и да то може да уради”, рекао је Кинерт истичући да одлука о томе да ли ће славити на Велики петак мора да буде остављена нама самима. “Свако би у својој заједници могао одредити своја правила, али она се неће аутоматски примењивати на све”.

Међу првима је реаговао градоначелник Франкфурта Уве Бекер из Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) истичући да одрицање од бучне забаве неколико дана у години није никакво посебно ограничење.

“То (забрана плеса) је важан гест, који показује поштовање према сународницима и промовише мирни суживот у нашем граду”, рекао је Бекер.

Иако и статистике указују да у Немачкој само око 18 одсто становништва редовно иде на службе у црквама, утицај католичке и заједнице протестанских цркава је и даље поприлично велики.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This