Izaberite stranicu

Светски позната катедрала Нотр Дам нашла се јуче у 6:50 по локалном времену у пламену, потпирујући страх да ће велико архитектонско благо Западног хришћанства бити изгубљено, са свим драгоценим реликвијама похрањеним унутра.

Међутим, захваљујући  храбрим напорима париских ватрогасаца, главна грађевина катедрале као и неколико најдрагоценијих реликвија су спашени.

Командант ватрогасне станице Жан Клод рекао је да је главна катедрална структура спашена после неколико сати неуморног труда ватрогасаца, иако је пламен проузроковао штету и у унутрашњем и спољашњем делу катедрале, извештава Таунсвил билтен.

Катедрала је дом једне од најдрагоценијих хришћанских реликвија – ту је Христов трнов венац, који је донесен из Јерусалима у 13. веку, као и дио Часног крста, један од ексера са Крста и туника Светог Луја, француског светитеља. Све драгоцености спашене су захваљујући људском ланцу формираном од стране ватрогасаца како би спасили непроцењиве реликвије.

„Трнов венац, туника Светог Луја и неколико других великих драгоцености сада су на сигурном месту“, саопштила је на Твитеру градоначелница Париза Ане Идалго.

Извор: http://orthochristian.com/120634.html

Превод: Љиљана Поповић (Светигора)

Photo: dailytelegraph.com.au

Pin It on Pinterest

Share This