Izaberite stranicu

Пожар у катедрали у Паризу из 12. века вероватно је био несрећни случај и нема назнака да је намерно изазван, изјавио је париски јавни тужилац Реми Хеиц.

Покренута је истрага о узроку пожара који је јуче избио у једној од најчувенијих светских катедрала.

„Ми подржавамо теорију да је реч о несрећном случају“, рекао је тужилац Реми Хеиц новинарима додајући да педесетак људи ради на истрази о узроку пожара, за коју очекује да ће бити дуга и сложена.

Тужилац је навео да ће бити испитани радници из пет компанија које су биле унајмљене да раде на реновирању крова катедрале који је био поправљан пре пожара.

Више од 400 ватрогасаца било је ангажовано да би се борило са ватром. Радили су преко ноћи да би држали под контролом пожар око 14 сати након што је почео.

Пожар у катедрали Нотр Дам потпуно је угашен, саопштено је из париске ватрогасне службе.

Портпарол париске ватрогасне служе Габријел Плу рекао је да службе за ванредне ситуације тренутно „надгледају евентуално померање структуре и гасе остатке који још тињају“.

Плу је додао да су сада на потезу стручњаци да испланирају како да стабилизују грађевину.

Девет векова стара катедрала Нотр Дам успешно је одолевала свим недаћама, али је синоћни пожар био јачи и од воље и од напора које су уложили париски ватрогасци.

Ватра која је избила на врху катедрале из 12. века брзо се проширила на читав кров, прогутавши кулу чувене богомоље, да би се потом у потпуности урушио.

„Звали су ме из целог света. Ово јесте трагедија целог света. А Нотр Дам представља историју наше престонице, и одмах сам помислила на слике ослобађања Париза када су рекли да су се звона са ове катедрале чула до Буенос Ајреса“, каже градоначелница Париза Ан Хидалго.

Катедрала Нотр Дам је била усред реконструкције, неки њени делови су били под скелама, док су бронзане статуе уклоњене прошле недеље због радова.

Француски медији цитирају ватрогасце који су изразили сумњу да је пожар „потенцијално повезан“ са радовима на реконструкцији, наводи агенција.

„Када је у питању споменик који волите и у коме живите, који славите и који представља толико тога из ваше историје – то је веома веома тужно. И ја питам Бога: Зашто, зашто? Данас је свети понедељак, ово је важна недеља и зато питам Бога: Зашто? Мислим да ћу одговор добити тек када дођем у рај“, рекао је свештеник Нотр Дама Патрик Шавујет.

Француски председник Емануел Макрон обећао је да ће Богородичина црква бити обновљена и да већ данас почиње Национална кампања за прикупљање новца.

Из Париза је стигла вест да су уметничка дела и реликвије сачуване, али остаје питање да ли су успешно сачувана сва уметничка дела, посебно она који су великог формата.

Градња катедрале почела је 1160. године за време бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек-дело готичке уметности.

Нотр Дам сваке године посети 13 милиона туриста, више него Ајфелов торањ.

Извор: РТС

 

Pin It on Pinterest

Share This