Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јуче на пету недјељу Часног поста, посвећену Светој Марији Египћанки, Свету архијерејску литургију у манастиру Богородице Тројеручице на Авали код Београда.

У литругијској проповједи Митрополит је поручио да су сви људи призвани на велику љубав коју треба да посвједоче својим животом и дјелима. Подсјетио је да се сам Господ открио као неизрецива љубав која се жртвује и дарује не тражећи ништа за узврат.

“Нема веће љубави од те и такве Христове љубави, христолике љубави која не тражи ништа за себе, него се само дарује ближњима својим. И дарујући се показује праву и истинску љубав коју је Бог подарио људима преко Христа Господа.”

Свети апостол Павле у Посланици Јеврејима указује на тајну Старога завјета, закона Божијега који добија своју поноћу у Христу Господу у Новом завјету. Обичај у Старом завјету је приношење животињске жртве за очишћење душе и тијела, а Христос Господ приноси Себе самога на жртву:

“Сам се жртвује да би Својом крвљу обдарио људе чистотом и вјечним непролазним животом, нарочито оне који се заједно са Њим сараспињу”, казао је Митрополит Амфилохије. Подсјетио је да је и Свети јеванђелист, прије апостола Павла, записао Христове ријечи да ће бити разапет, да ће пострадати и да ће у трећи дан васкрснути.

Појаснио је да апостоли нијесу разумијели те Христове ријечи, као и Јаков и Јован синови Алфејеви који су тражили да када Христос дође у слави Својој, сједну један с десне а други са лијеве стране Његове.

“Господ им прориче да ће они мученички пострадати као и Он, а да је то, ко ће сјести са десне и са лијеве стране Његове, одређено од Бога Оца”, истакао је Високопреосвећени.

Објаснио је даље да су се остали апостоли наљутили због тога што Јаков и Јован траже да буду први међу њима. Међутим, Господ их је поучио да се великаши земаљски боре за власт на земљи, а да они не треба да чине то, већ да онај који хоће да буде први треба служи свима, додавши да и Син човјечији није дошао да Му служе него да служи и да живот Свој полаже за ближње Своје.

“То јесте чудо Христове личности, Он као вјечна божанска љубав се жртвује за спасење свијета. То је права Христова љубав на коју су призвани сви који су Христови, који хоће да иду за Њим.”

Тумаћећи јеванђељску причу о фарисеју који је угостио Христа и жени блудници, која дошла препуна покајања да помаже уљем Христа и косом обрише ноге Његове, владика Амфилохије је казао да се та љубав открила и у овој повијести.

Господ је на фарисејеву помисао да би Он да је заиста пророк, знао каква Га се жена дотиче, испричао причу о двојици дужника. Један је био дужан господару 500 а други 50 динара, а пошто нијесу могли да врате, он им је опростио дуг. Онај коме је више опростио, био је захвалнији и више је господара поштовао и волио. Онај ко има велику љубав имаће и велики опроштај од Бога а награда жени за њену љубав велику је опраштај њених гријехова:

“Нека би Господ и нама подарио ту и такву љубав жене грешнице, ту и такву љубав коју нам је открио и јавио сам Господ и посвједочио Својим животом, распећем и Својим даривањем за спас и живот свијета”, казао је на крају бесједе Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This