Izaberite stranicu

Овогодишњи добитник престижне књижевне награде “Јелена Балшић” је песник Рајко Петров Ного, а Повељу и икону Свете Јелене уручио му је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у Српској књижевној задрузи у Београду у понедељак, 15. априла 2019. године. Покровитељ награде је Митрополија црногорско-приморска, а додељује се најугледнијим књижевницима и песницима сваке друге године у част ктиторке Манастира Бешка и песникиње, Јелене Балшић. Жири за доделу награде одлучивао је у саставу: Валентина Питулић, Мило Ломпар, Душко Бабић, Мирослав Максимовић, Љубица Петковић и Симон Ђуретић, секретар Савета књижевне награде. У одлуци се наводи да се Ного у свом књижевном стваралаштву дотакао мотива који су дубоко укорењени у архетипске слојеве српског националног бића.

На почетку данашњег скупа говорили су проф. др Валентина Питулић и др Душко Бабић, који су истакли делатност овогодишњег добитника награде.Потом је Митрополит Амфилохије говорио о благоверној Јелени Балшић и доделио песнику Рајку Петрову Ногу награду – Повељу и икону благоверне Јелене.

За крај, присутнима се обратио и сам песник Рајко Петров Ного и захвалио Његовом Високопреосвештенству на урученој му награди. У свом говору песник је говорио о животу и делатности Јелене Балшижћ и истакао да Медитеран није изгубљен све док народ иде у цркве и манастире.

Извор: http://slovoljubve.com

 

Pin It on Pinterest

Share This