Izaberite stranicu

Продајом књига и прикупљањем добровољних прилога Срби широм Словеније, током протеклог викенда, обиљежили су 6. април, дан почетка нацистичког бомбардовања Србије.

У организацији хуманитарне фондације „Срби за Србе“ на неколико локација широм Словеније одржана је акција сјећања на спаљивање Народне библиотеке у Београду.

Подсјетимо, 6. априла 1941. године тадашњи Трећи рајх отпочео је своју агресију на Краљевицну Југославију, а међу првим метама нацистичког режима нашла се и једна од најстаријих културних институција у Европи, српска Народна библиотека.

Последице разарања Народне библиотеке биле су несагледиве – у пожару је изгорио фонд библиотеке од око 350000 књига.

Осим тога, у њој су биле сабране све књиге штампане у Србији од 1832. године (година оснивања Народне библиотеке Србије), као и оне штампане у сусједним земљама, али и комплетне библиотеке Вука Стефановића Караџића, Лукијана Мушицког, Ђуре Даничића и других.

Како би сачували сјећање на овај страшан злочин али и подстакли младе генерације Срба да чувају свој језик и своје писмо „Срби за Србе“ покренули су хуманитарну акцију у неколико антикваријата широм Словеније.

Током суботњег дана њихови активисти у Љубљани, Копру и Крању продавали су књиге и прикупљали добровољне прилоге, а са прикупљеним средствима планирају, као и по обичају, да помогну угрожене српске породице широм Балкана, преноси портал Културиште.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This