Izaberite stranicu

У недељу 17. марта, суд у Минији, у Египту, изузео се и повукао се  из још два активна случаја који се тичу виктимизације и убиства коптских хришћана. Због овог неочекиваног потеза, оба случаја, која су већ на суду три, односно шест година, суђења ће морати да крену поново испочетка,  што је процес којем ће вероватно требати неколико година да би се окончао.

Први случај се догодио када су жена и њен муж отишли у локалну полицију жалећи се да су малтретирани и да су им муслиманске комшије претиле. Полиција је одговорила, такође претећи и наредила им да напусте станицу. Неколико сати касније дошло је до напада. Локалној полицији требало је неколико сат да се појави, давајући руљи „довољно времена“, како је један хришћански свештеник објаснио, за побуну. Седам хришћанских кућа је такође запаљено.

Други догађај се десио јула 2013. када је генерал Сиси избацио са власти председника Морсија и Муслиманску браћу, након масивних народних демонстрација против Морсија 30. јуна. Тада су симпатизери Братства широм Египта протестовали, углавном циљајући коптске хришћане, њихове куће, а посебно цркве, од којих је стотину запаљено или уништено.

У оба ова случаја имена и идентитет ових починитеља и убица је свима познат. Заиста, не само што су понижени, него су старија жена и породица убијеног човека одвезени из својих кућа и сада живе ван својих села због страха од „освете“, док њихови прогонитељи слободно живе без проблема.

Треба имати у виду да чак и у Египту за такве криминалне случајеве обично не треба дуже од три до шест година да се оконча суђење, осим по питању оних који су успели да побегну. Симпатизери Муслиманског братства који су нападали државне институције и државне службенике 2013. године, били су убрзо ухапшени, затим им је суђено, и проглашавани су кривим и стотине их је осуђено на смрт.

Стога поставља се питање, зашто је требало да прође шест година за ова два случаја да би се све поново вратило на почетак суђење, да би се решио случај убијеног хришћанина чији су муслиманске убице познате? Зашто је требало да се три године пресуђује случај хришћанске старице која је скинута потпуно гола, коју су ударали, малтретирали и парадирали с њом по улицама?

Коментаришући недавне догађаје у вези са суђењем, Адел Гуинди, бивши председник Коптске солидарности, рекао је: „Судски систем у Египту, као и остали стубови система,  задојени су фундаменталистичком исламском идеологијом и отуда су пристрасни кад су у питању Копти. Политичко руководство земље не предузима никакве мере за корективне мере и, што је још горе, дозвољава овој идеологији да се обликује и влада друштвом кроз образовање и медије.“

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This