Izaberite stranicu

Археолози су у Јерусалиму пронашли печатни камен стар 2600 година са урезаним именом из Библије. Овај артефакт из глине дугачак 1 сантиметара пронађен је у једној великој јавној згради која је евентуално била жртва вавилонског разорења Јерусалима 586. године пре Христа. Овај “редак и узбудљив налаз“ искрсао је на светло дана приликом ископавања парка на ивици јерусалимског градског зида.

Јеврејски натпис на камену спомиње „Натан-Мелеха, слугу цара“, споменутог у Старом Завету у другој књизи о царевима (23, 11) као дворанина цара Јосије који је радио на царевој верској реформи. Звање „слуга цара“ (Евед, ХаМелех) често је употребљавано у Библији за високе службенике у близини цара и јавља се и на другим отисцима печата, изјавила је научница Анат Мендел-Геберовић са Јеврејског јерусалимског универзитета која је рашчитала ове речи. Сада пронађени печатни камен представља прву археолошку потврду библијског имена Натан-Мелеха.

Чињеница да је овај дворанин поменут по имену указује на његов велик углед и значај, каже научница. Печатни каменови потврђују чињеницу да је био развијен административни систем у Јудином царству и много доприносе схватању привредног статуса Јерусалима за време трајања Првог храма.

Ископавање под некадашњим паркингом Гивати у Давидовом граду проводе израелске власти за старине са Тел-авивским универзитетом.

Извор: ОСР, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This