Izaberite stranicu

У оквиру циклуса предавања током Великог поста у организацији Српске православне црквене општине Котор, јуче се Которанима обратио Павле Божовић, вјероучитељ при Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Он је у просторијама црквене ризнице одржао предавање на тему “Знак пророка Јоне”.

“Књига пророка Јоне, у много чему представља спој, копчу, која повезује старозавјетну причу са новозавјетном”, казао је вјероучитељ Божовић појашњавајући да је Знак пророка Јоне тај који ће умногоме представљати спону између Старог и Новог Завјета.

Божовић додаје да је књига писана у трећем лицу, те би прикладнији назив био “Књига о пророку Јони”, која је по књижевном облику приповјетка са доста елемената сатире.

“Из ове књиге можемо научити много о карактеру сваког човјека и нас самих, па и Божијег карактера, ако можемо тако рећи”, рекао је Божовић.

Књига почиње Божијим обраћањем: “Устани, иди у Ниневију град велики, и проповиједај против њега, јер изађе злоћа њихова преда ме”.

Већ на старту Јона није послушао Бога. Неочекивано, јер готово сви пророци испуњавају Божији благослов или се сами нуде Богу. Јона умјесто да оде у Ниневију бјежи у град Јопу. Он то ради јер је Ниневија главни град Асирије, државе која је била главни конкурент Израиља а он није желио да учествује у спасавању непријатеља Јеврејског царства и народа.

У другој глави ова књига доноси причу о Јонином боравку на броду. Наиме, Јона се укрцао на брод у нади да ће побјећи од Божијег проповједа, али Бог дигну велику буру. Лађари се уплашише и дозиваше свако свог Бога, а Јона сиђе на дно лађе гдје је легао и спаваше тврдо.

Морнари, откривши због кога их је задесила ова невоља, позваше Јону да се и он моли Богу не би ли се бура стишала. Одбивши да се помоли Богу, Јона предложи морнарима да га баце на дно мора, што они учинише. Дакле, Јона ће прије завршити на дну мора него да испуни Божију вољу. Јону прогута велика риба у чијем стомаку бива три дана, али више не могавши да издржи, обрати се Богу који је јасно чуо његову молитву и покајање и избавио га.

Пророк Јона је, након спасења, обећао да ће проповиједати у Ниневији. Његово проповиједање није личило на проповиједање других пророка који су подносили велике жртве и састојало се из пет ријечи на јеврејском језику: Још 40 дана па ће Ниневија пропасти.  Међутим дешава се неочекивано. Читава Ниневија доживљава покајање. Бог, увидјевши њихово покајање, повуче свој гнијев са њих, те се читава Ниневија радовала спасењу.  А насупрот њих, Јона стоји несрећан.

Зашто је несрећан? Он ту први пут открива зашто је бјежао од Бога: Господе! Не рекох ли то кад још бијах у својој земљи? Зато шћах прије побјећи у Тарсис; јер знах да си ти Бог милостив и жалостив, спор на гњев и обилан милосрђем.

Божовић истиче да ту Бог не звучи као Бог од кога треба бјежати: “Звучи нам као Бог који је много различит у односу на дотадашње представе Бога Старог завјета, као окрутног Бога.”

Павле Божовић закључује да је то управо копча између Старог и Новог завјета,Јона проповиједа Бога милосрдног као што нам је проповједао Исус.

Oтац Момчило Кривокапић је похвалио презентацију која је била у виду стрипа и нагласио како нове технологије не морају нужно носити зло.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This