Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски г. Амфилохије казао је за “Вијести”, коментаришући грађанске протесте у Подгорици, да народ тражи слободу, наводећи да је она основно човјеково звање. Високопреосвећени Митрополит је истакао да ако народ тражи слободу “онда му је у сваком случају треба дати”.

“Човјек је створен за слободу и рођен за слободу. Прије свега за слободу од свакога гријеха, онога што помрачује људски ум, срце и душу, а онда и за слободу од мржње. Слобода од самољубља, то је оно што је основна невоља свих људи, а нарочито оних који бивају на власти, а и оних који хоће да их замијене. И они су самољубиви, па треба једни и други да се лијечимо од самољубља, да би онда могли на прави начин да живимо као људи”, казао је Митрополит Амфилохије јуче “Вијестима” након Литургије у Цркви Светог апостола Томе у Бечићима.

Митрополит је истакао да истинска љубав не тражи своје, него се жртвује за себе и друге, појашњавајући да је то основно својство и оних који хоће да буду хришћани:

“А то треба да буде основно својство свакога људског бића. Жртвовања себе за друге, а не жртвовање других себи и својим интересима и отимање од других, него даривање, не само онога што имамо, него и што јесмо. То је Божје правило према коме треба да се управљамо, а ми овдје на земљи имамо нека своја правила која нијесу баш увијек онаква каква треба да буду.”

Вијести подсјећају да се Митрополит Амфилохије раније обраћао учесницима протеста, када је Демократски фронт организовао протесте.

На питање да ли је у Београду исповиједао некадашњег потпредсједника Демократске партије социјалиста (ДПС) Светозара Маровића и да ли му је савјетовао да дође у Црну Гору и одслужи затворску казну, владика Амфилохије је казао да се Маровић код њега никада није исповиједао “нити се сада исповиједа”.

“Ја само оне који се исповиједају код мене могу да савјетујем. Оне који се не исповиједају, нема шта да савјетујем. Они знају, трезвени су људи, имају разума. Светозар Маровић има хришћанског духа, па би требало да тај хришћански дух, који је наслиједио од своје мајке од дјетињства, да обнови у себи. Не само он, него сви ми колико нас има”, казао је владика.

Подсјетивши да је управо он, на позив Маровића, обишао бившег функционера ДПС-а у затворској ћелији у Спужу, Митрополит је казао да га је видио тада у затвору.

“Иако је он мене раније, као и многи други, непрекидно грдио. Када је отишао у затвор, онај кога је највише грдио, једини је дошао да га посјети. Што се мене тиче, ја као митрополит треба да имам љубави према сваком људском бићу. Поготово овдје у нашој Црној Гори, па према томе и према Светозару Маровићу”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Вијести

Pin It on Pinterest

Share This