Izaberite stranicu

Отварањем тајних архива папе Пија XII, 2. марта 2020. године, историчарима ће коначно бити доступни документи из времена владавине најконтроверзнијег папе 20. вијека.

И док свјетски историчари већ припремају биљежнице у које ће записати дјелове папиних документа у којима се објашњава његова улога у Холокаусту, у Хрватској и региону вјероватно ће бити занимљивија његова улога у послератном спасавању ратних злочинаца, преноси Индекс.

Како се наводи, кроз Ватикан је пролазио „пацовски тунел“ којим су од правде, између осталих, побјегле и усташке главешине, а оганизовао га је свештеник Крунослав Драгановић, којег Борис Рашета у својој књизи назива „усташким Џејмсом Бондом“.

И сам Анте Павелић захваљујући везама са Заводом св. Јеронима побјегао је од суда, као и многи други злочинци, а Индекс наводи да је о злочинима усташког режима папа морао пуно тога да зна, ако ни због чега другог, а онда због онога што је говорио Алојзије Степинац.

„Говори црквених великодостојника Ватикану не промичу. Занимљиво ће бити видјети и шта је папа мислио о послератној југословенској власти, поготово у свјетлу напора да Степинца прогласи светим. И једна и друга канонизација запеле су на споредном колосјеку, и један и други знали су пуно о највећем злочину у историји Европе. И нису се пуно узрујавали“, пише Индекс.

Папа Пије XII најпознатији је био по конкордату између Ватикана и нацистичке Њемачке потписаном 1933. године, којим су Света столица и Рајх уредили своје односе, а који је он уговорио још док је био нунције, амбасадор у Њемачкој.

Њиме су Католичкој цркви гарантована права, а заузврат су се католици обавезали да неће превише приговарати нацистима.

Када је пред почетак Другог свјетског рата постао папа, Пије XИИ је више упозоравао на комунизам него на нацизам, али је ћутао о Холокаусту.

У преко 150.000 докумената требало би да се нађу одговори на питање које највише мучи историчаре: Је ли папа знао за коначно рјешење, је ли знао за истребљење Јевреја, је ли знао за Холокауст?

„Тешко да није знао. Ватикан стољећима има изврсну обавјештајну службу и тешко да би им промакао покољ шест милиона људи. Намеће се и још можда важније питање: Зашто поглавар Католичке цркве није реаговао?“ пише Индекс.

Папа Пије XII, рођен је као Еуђенио Марија Ђузепе Ђовани Пачели, 2. марта 1876. године, на исти дан 1939. године изабран је за папу, а на исти дан 2020. године његов ће архив постати доступан јавности.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This