Izaberite stranicu

Најновија књига Његовог преосвештенства Архиепископа верејског г. Амвросија “Померање границе срца”, у преводу на српски језик, од данас је доступна свим домаћим читаоцима.

Књига је на руском језику први пут објављена у јуну месецу прошле године, у издању Петроградске духовне академије. Превод књиге на српски језик у издању Подворја Српске православне цркве у Москви и издавачке куће „Православац“ из Шапца, урадио је Преосвећени Епископ моравички г. Антоније, старешина Подворја СПЦ у Москви и викар Његове светости Патријарха српског.

Књига је посвећена свим изазовима са којима се у свом свакодневном раду сусретао њен аутор, тада архиепископ петергофски и ректор Петроградске духовне академије, а сада већ архиепископ верејски и ректор Московске духовне академије. У књизи, чији поднаслов служи и као мото Ако желите пронаћи Бога, тражите Га у вама блиским људима, Архиепископ Амвросије бави се значајним темама, попут васпитавања младих људи, практиковања молитве, монашким животом, али и искушењима и могућностима која са собом носи савремено окружење у коме живимо.

Будући да у књизи постоји и посебно поглавље посвећено Великом посту и његовом духовном значају на основу примера из текста Великог покајног канона преподобног Андреја Критског, објављивање превода књиге у првим данима Велике четрдесетнице представља велико духовно богатсво за све православне вернике Српске цркве.

Књига је написана савременим језиком, због чега је за врло кратко време освојила срца широког круга људи, на првом месту младих боготражитеља, због чега верујемо да ће она бити занимљива и нашој православној омладини, ђацима и студентима духовних школа Српске православне цркве, али и свима онима који траже одговоре на питања да ли је духовни живот могућ у савременом свету, како изгледа духовно образовање, у чему је значај Великог поста и како изгледа живот монаха.

Књигу је могуће купити у већини црквених књижара или наручити путем сајта: www.granicesrca.com

 

Предговор аутора издању на српском језику

 

Драги читаоци,

Драго ми је да вас могу поздравити на страницама моје књиге, која је преведена на српски језик. Ваш језик је први, после руског, на којем излази ова књига. Ја често имам прилику да посећујем земље, које су на канонској територији Српске православне цркве. Увек се одушевљавам вером људи који живе у тим земљама, лепотом културе, љубављу ка животу, духовном снагом и храброшћу.

Моје упознавање за представницима дивних народа, обједињених под омофором Српске православне цркве, почело је још у време када сам био студент. Са мном су студирале дивне колеге, од којих су данас многи свештенослужитељи и јерарси Српске Цркве. Сви они су изузетно талентовани људи, са необичном унутрашњом дубином и искреном вером. Са многима од њих и данас одржавам контакте, пре свега духовне. Добре односе имам са Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, код којег сам пре неколико година имао прилику да боравим са нашим студентима. То важи и за Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, који нас је топло примио на празник Светог Василија Острошког, као и за Епископа Атанасија (Јевтића). Поред тога што је посећивао нашу Академију у којој је држао своја предавања, заједно са студентима и професорима Санкт-Петербургшке духовне академије смо били гости у манастиру у којем борави.

Са посебним ганућем се сећам, како сам посећивао Свјатјејшег Патријарха Павла у војној болници, последње године његовог земаљског живота. Некако у то време сам боравио у гостима код Епископа нишког Иринеја, који је нешто касније постао Предстојатељ Српске Цркве. Та посета оставила је на мене незаборавне утиске због разговора са живим светитељима.

Нарочиту захвалност упућујем Епископу моравичком Антонију, са којим сам у исто време студирао у Московској духовној академији. Захваљујући управо иницијативи владике Антонија, постало је могуће издавање ове књиге на српском језику.

Ова књига је, пре свега, упућена омладини. Свима онима између њих, који се спремају да студирају у духовним школама, младићима и девојкама, као и онима који желе да постану свештенослужитељи, појци, диригенти (црквених хорова – прим. прев.) и иконописци, желим да упутим ове речи:

Московска духовна академија чека на вас. Дођите да студирате богословље, црквено појање, иконопис и руску духовну културу. Сви ћемо са великим одушевљењем да вас примимо у Русији, унутар зидина најстаријег духовног училишта наше земље. Академија се налази на територији духовног срца Русије, у Тројице-Сергијевој лаври, коју је основао и у којој се данас налазе мошти Преподобног Сергија Радоњешког.

Са љубављу и благословом,

Архиепископ верејски Амвросије,

ректор Московске духовне академије

ТВ Храм: “Померање граница срца” Аутора – Архиепископа Верејског Амвросија

Pin It on Pinterest

Share This