Izaberite stranicu

У организацији цетињске Богословије Светог Петра Цетињског у крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици синоћ је одржана традиционална духовна академија поводом Недјеље православља.

Поздрављајући Митрополита Амфилохија, свештенство, чланове дипломатског кора и све присутне госте ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић рекао је да је академија посвећена осамстотој годишњици аутекефалности Српске православне цркве.

“И наравно, као и сваке године, спомену на побједу православља, сабору у Цариграду у 9. вијеку који је одбранио поштовање икона и чијисмо Синодик данас прочитали у Цетињском манастиру након литије која је прошла цетињским улицама”, рекао је он.

Рекао је да је академија посвећена и петогодишњици обновљења цетињског Црквено-пјевачког друштва “Његош”.

“А исто тако прослављамо и пету годишњицу цетињског Дјечјег хора Светог Мардарија Љешанско-либертвилског, којим управља наша сестра Јелена Калуђеровић, који је само продужетак цетињске школе вјеронауке”, казао је отац Гојко Перовић.

Празничну бесједу одржао је професор Богословије ђакон Павле Љешковић.

У умјетничком дијелу програма учествовали су ђаци Богословије, полазници цетињске школе вјеронауке, црквени хорови “Свети Марко” из Подгорице и “Његош” са Цетиња.

Подијељене су и награде за најбоље светосавске темате ученика Богословије, што се организује сваке године за овај празник.

Рајо Војиновић

Видео: Острог ТВ студио

Фото: Јован Д. Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This