Select Page

Почетком марта у Буенос Ајресу су прошле свечаности поводом устоличења новог Митрополита Јакова ел Коури Антиохијске православне цркве за Аргентину.

Првог марта је амбасада Сирије у Буенос Ајресу организовала пријем у част новога епископа Јакова. Новога епископа поздравили су представници амбасаде Сирије као и представници муслиманске заједнице коју чине имигранти из Сирије.

На пријему су били присутни и представници православних цркава Епископ Јован Заграничне руске цркве и Епископ Кирило Српске православне цркве.

По поводу устоличења Митрополита Јакова, допутовали су из Јужне и Централне Америке више епископа Антиохијске патријаршије и то: Архиепископ Сергеј из Чилеа, Митрополит Дамаскин из Бразила то јест из Сан Паола, као и његов викарни Епископ Теодор  за Рио де Жанерио; такође је допутовао Митрополит Игњатије из Мексика, са више свештеника и ђакона.

Другог марта увече, у склопу вечерње службе према обичају Антиохијске цркве, извршен је чин устоличења новог Митрополита буеносајреског и цијеле Аргентине Јакова. Уз присутво представника свих православних Цркава: Архиепископа Тарасија цариградске патријаршије, Митрополита Игњатија Московске патријаршије, Епископа Јована Заграничне руске цркве, епископа Кирила српске православне цркве, затим кардинала Полија католичке цркве, апостолског нунција за Аргентину г. Леона Каленга Бадикебеле, представника јерменске цркве и сиријске јаковитске цркве, као и дипломатског кора, и уз присутство великог броја свештенства и вјерног народа,  свечану бесједу или посланицу Његове Светости Патријарха антиохијског Јована X, прије устоличења прочитао је Архиепископ Сергије, затим је Митрополит Игњатије прочитао одлуку Сабора Антиохијске цркве а Митрополит Дамаксин је предао жезал новом Митрополиту Јакову.

Упућене су молитве и жеље да Бог помогне новом Митрополиту да буде добар пастир свога стада и чврст и непоколебљив у чувању истините православне вјере. Митрополит Јаков је такође одговорио бесједом у којој је позвао своје свештенство да буду углед стаду а вјернике да сваки по својој сили и способностима допринесе изградњи Свете Цркве. Захвалио се и свима присутнима на молитвеној подршци и добродошлици.

Трећег марта на месопусну недељу, када се сјећамо Страшног суда Господњег, Митрополит Јаков је началствовао литургијским сабрањем у коме су примили учешће уз епископе Антиохијске патријаршије, представници свих православних Цркава из Јужне Америке, Митрополит Игњатије, Епископ Јован, Епископ Кирило заједно са протођаконом Николом Радишем, а присутан је био и Архиепископ Тарасије. После благодатне Свете службе Божије, гости су новоизабраноме Митрополиту упутили пригодна слова и уручили поклоне. Затим се славље пренијело у Сиријско-либански дом гдје је за све госте био приређен свечани ручак.

Извор: Епархија буеносајреска и јужно-централноамеричка

 

Pin It on Pinterest

Share This