Izaberite stranicu

Поглавар Римокатоличке цркве је током своје историјске посете Абу Дабију подсетио да је прошло осам векова од сусрета између Светог Фрање Асишког и султана Малика ел Камила и рекао је да користи ту прилику и да данас и сам долази као верник „жедан мира“ и као „брат који тражи мир међу својом браћом“.

Велики имам египатске Ел Азхар џамије, Ахмед ел Тајеб, у говору на церемонији у Абу Дабију, којој је присуствовао и папа Фрања, позвао је муслимане на Блиском истоку да „прихвате“ локалне хришћанске заједнице: „Ви сте део ове нације… Ви нисте мањина“ , преноси АП.

Имам Тајеб је такође позвао муслимане на Западу да се интегришу и поштују локалне законе.

Папа Фрања је говорећи на међурелигијском скупу у Абу Дабију осудио свако насиље почињено у Божје име, и додао да верске вође морају бити „светионици мира“ који „промовишу достојанство за сву Божју децу.“

Папа је упозорио да уколико се људи различитих религија не удруже како би промовисали „конкретне путеве мира“, будућност самог човечанства ће бити неизвесна и рекао: „Ми ћемо или градити будућност заједно или неће бити будућности.

Током данашње посете Абу Дабију, папа Фрања је позвао на поштовање пуне верске слободе у овом већински муслиманском региону, где постоје ограничења за немуслиманске заједнице.

Поглавар Римокатоличке цркве је завршио говор на међуверском окупљању рекавши: „Бог је с онима који траже мир. Он са неба благосиља сваки корак који се на овој стази остварује на земљи“, пренеле су агенције.

Посета папе Фрање Абу Дабију у 2000-годишњој историји хришћанства је прва посета једног врховног поглавара Римокатоличке цркве Арапском полуострву.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This