Izaberite stranicu

У Адиси од 21. до 25. јануара 2019. одржано је прво у историји заседање билатералне Комисије за дијалог између Руске православне Цркве и Етиопске цркве.  Договор о стварању ове Комисије постигли су Патријарх Кирил и Патријарх-католикос Етиопије Абуна Матеј за време његове посете Русији у мају 2018. године.

Руску делегацију предводио је патријаршијски егзарх за Западну Европу Митрополит корсунски западноевропски Јован, а етиопску Архиепископ Абуна Филип, архиереј Јужног Ома. Између осталог, договорено је о унапређењу размене студената, заједничког учешћу у научним догађањима, сарадњи богословских школа двеју Цркава и о реализацији пројеката који се тичу омладинске сарадње.

Чланови Комисије су истакли неопходност заједничког рада на заштити прогоњених хришћана, који се скоро свакодневно излажу различитим облицима дискриминације и злостављања. Комисија је сагледала важност солидарности са свима невиним жртвама тероризма и екстремизма и у том смислу је подсетила на дан када је 30 етиопских хришћана убијено 2015. на обали Средоземног мора у Либији.

Чланови билатералне Комисије били су примљени код Патријарха Абуна Матије, који је истакао важност развијања билатералних односа и упутио поздраве предстојатељу Руске православне Цркве.

Извор: Московска патријаршија (с руског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This