Izaberite stranicu

У организацији Храма Преображења на Пашином брду синоћ је у сали Oпштине Вождовац у Београду одржана духовна трибина на тему „Богојављење кроз прогоне и страдања православних хришћана“.

Учесници су били: протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, парох подгорички, писац Срђан Воларевић и гуслар Срђан Авдаловић. Духовном сабрању су присуствовали Отац Радивоје Панић и многобројна публика са Вождовца и других крајева града.

Духовну трибину је отворио протојереј Драгиша Јоцић који је представио тему и учеснике сабрања. Први говорник је био писац г. Срђан Воларевић. Поздравивши присутне, писац је говорио своје песме о страдањима Срба у Далмацији. Након тога публици се представио млади гуслар Срђан Авдаловић подсјетивши на страдања Срба у Херцеговини он је отпевао песму о страдању Срба у селу Коритима.

Потом се обратио парох подгорички Велибор Џомић који је присутнима пренио благослов Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. Он је прво похвалио заједницу општине Вождовац а онда је говорио о Богојављењу и страдању мученика и новомученика православних, подсетивши присутне на речи владике Николаја да “српска историја није писана мастилом него крвљу и сузама”. У току свог обраћања отац је причао и о мученицима и о њиховим мучитељима, „који су мислили да чине службу неком свом богу“. Говорио је и о мученицима у првим вековима, али и о новомученицима у савременој историји, као и страдању у Сирији и Украјини. Отац Велибор је подсјетио на православне страдалнике са ових простора за време ратова, нарочито током Другог светског рата, као и у новије вријеме на Косову и Метохији. Позвао је све да не заборавимо наше мученике и да их се сећамо, а за крај прочитао песму „Богојављење“.

Потом су уследила питања публике и одговори учесника. Отац Велибор Џомић је одговарао на питања о Србима и СПЦ у Црној Гори. На ту тему отац је говорио и за Радио Слово љубве и тим разговором ова медијска кућа је покренула циклус емисија посвећених животу Срба у региону и изазовима са којима се суочавају и наш народ и Српска православна црква.

“Одлука просветних власти Црне Горе да из наставе буду избачена дела великана српске књижевности је скандалозна и штетна, али нисам њоме изненађен“, казао је свештеник и доктор права Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске СПЦ гостујући на Радио Слово љубве. Прота Велибор сматра да поновне најаве усвајања контроверзног закона о верским правима и слободама у ЦГ покрећу питање зашто би било која секуларна држава полагала право на имовину коју и сама назива црквеном.

Радио Слово љубве: Гост протојереј-ставрофор др Велибор Џомић

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=17675

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This