Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство г. Кирило, Епископ буеносаирески и јужно-централно амерички, одслужио је на Јовандан Свету архијерејску литургију у храму Светог Николе у Маћагају, венчавши притом г. Ренца Николаса Атанасофа и г-ђу Мариел Марију Вукасовић (Милић).

Владики је саслуживао протојереј Бранко Станишић, док је за певницом била монахиња Марија( Оливеира).

У литургијској беседи епископ Кирило је говорио о животу “највећег од рођених од жена”, Светом Јовану Крститељу, напоменувши да се десница овог светитеља налази у манастиру Светог Петра Цетињског, те да је то једна од највећих светиња Православља. Говорећи о моштима светих као потврди победе Христове над смрћу он је истакао:

“Није познато да је Свети Јован Крститељ за живота чинио чуда, нема записа, а ни предања баш ни о једном случају, међутим, више је него познато, а томе и сам могу да посведочим, јер сам живео у Цетињском манастиру петанестак година, да мошти његове чине небројена чудеса; људи се лече од разних болести, добијају децу нероткиње итд. Али предуслов за сва чуда је покајање, оно је  лек за грех, лек за патњу и бесмисао људског живота. Управо то је суштина проповеди Светог Јована Крститеља претече Христовог, као и самог Господа Исуса Христа. Покајање као начин живота и крштење као потврда умирања за грех и смрт која из њега произилази и васкрсење за живот вечни и непролазни, у сваком благочешћу и чистоти”, рекао је Владика Кирило.

Након Светог Причешћа, владика Кирило је пресекао славски колач монахињи Марији, честитајући јој крсну славу, а затим је венчао младенце, пожелевши им дуг и благословен живот, велико потомство, љубав и слогу.

“Круне које сте данас носили симбол су вашег малог царства повереног вам на управу од Цара свих и свега, Господа Бога, тојест ваше породице као домаће Цркве коју треба да чувате и умножавате.  Али оне су симбол и трновог венца Христовог, као и венаца трнових које су носили Свети мученици. Без трпљења и заједничког подношења свих невоља и страдања, нема спасења али ни доброг и друготрајног брака, сећајте се увек тога”, казао је он

Након што је Владика Кирило предао поклон младенцима, у парохијској сали је отпочело свадбено весеље које је трајало до касних поподневних часова.

Свештеник Бранко Станишић, парох у провинцији Ћако

 

Pin It on Pinterest

Share This