Izaberite stranicu

По благослову Архиепископа атинског и све Јеладе г. Јеронима, у понедељак, 21. јанура, у Театру Палац у Атини представљен је приказ трећег тома Догматике Преподобног Јустина Ћелијског.

Издавач књиге је свештени манастир Ватопед на Светој Гори са дозволом манастира Ћелије, а преводилац је Арис И. Георгопулос.

Представљање Догматике Преподобног Јустина Ћелијског започело је певањем тропара и стихира у част Светог Аву Јустина, које је саставио химнограф Велике Цркве јеромонах Атанасије Симонопетритски, у извођењу Византијског хора из Атине под руководоством Георгија Н. Констандину.

Поздравна слова су упутили представници, васељенског Патријарха Вартоломеја, Митрополит Мире г. Хризостом и, атинског Архиепископа и све Јеладе Јеронима, Митрополит Додоне г. Хризостом.

Присутне је поздравио и Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, који је и покровитељ издања књиге. Потом се на издавање саме Догматике осврнуо високопреподобни игуман манастира Ватопеда архимандрит Јефрем, наглашавајући да је књига објављена на грчком језику након 40 година од упокојења Преподобног Јустина Поповића.

О животу и делу Светог Аве Јустина говорио је његов духовни син, умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије (Јевтић). У наставку  је о значају Догматике говорио професор Догматског богословља на Високој црквеној академији у Солуну протопрезвитер Никола Лудовикос.

На крају је приказан документарни филм о Ави Јустину Поповићу у режији оца Ненада Илића.

Представљање Догматике Преподобног Јустина Поповића у Атини још је једна спона која јаче повезује два братска народа, грчки и српски, и пројављује љубав између двеју сестринских Цркава, Јеладске и Српске, заједно са Васељенском патријаршијом.

Архимандрит Евсевије (Меанџија)

Pin It on Pinterest

Share This