Izaberite stranicu

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић казао је за ”Дневне новине” да Министарство за људска и мањинска права врши расподјелу новчаних средстава Цркви и вјерским заједницама на основу незаконитог акта који је у супротности са Законом о државној управи и да је прошлогодишње поступање Министарства у овом погледу крајње пристрасно и дискриминаторно.  Кординатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске је саопштио да је од стране Министарства у 2018. години Цркви са највише свештеника, вјерских објеката, програма и активности – Митрополији уплаћено 2.842 евра, односно нешто преко 1% од укупних средстава.

У наставку можете прочитати изјаву коју је је отац Велибор дао за ”Дневне новине” о расподјели новчаних средстава у 2018. години од стране Министарства за људска и мањинска права:

22. јануар 2019. г.

Већ годинама указујем да Министарство за људска и мањинска права врши расподјелу новчаних средстава Цркви и вјерским заједницама на основу незаконитог акта који је у супротности са Законом о државној управи. Наиме, Министарство нема право да доноси општи подзаконски акт који се зове Критеријум него само Правилник, а Правилник не постоји. Умјесто Законом прописаног Правилника постоји Законом непрописани незаконити Критеријум у коме нема ни једног јединог критеријума на основу кога би се вршила објективна и друштвено оправдана расподјела буџетских средстава. На жалост, Управна инспекција, а и други органи који су надлежни за контролу трошења буџетских средстава већ годинама не реагују на незаконито и дискриминаторно поступање Министарства.

И прошлогодишње поступање Министарства у овом погледу је крајње пристрасно и дискриминаторно. Министар Зенка је дао свој лични печат томе и веома је успјешан када је дискриминација у питању. Не само да немам ништа против што се Зенка јавно хвали да као вјерник иде у џамију и клања џуму него сматрам да је лијепо што се јавно исказао као вјерник. Међутим, из извјештаја се види да он фаворизује Исламску заједницу. И нека је са срећом кад га је запало.

Јавност треба да зна да је Митрополији од стране Министарства у 2018. години уплаћено само 2.842 евра и ни цент више. Или, нешто преко 1% од укупних средстава. Црква са највише свештеника и вјерских објеката и са највише програма и активности добија најмање, а један који готово и да нема никаквих активности добија скоро највише. То је Критеријум Министарства! Довољно је да наведен да нам није одобрен и захтјев за обнову Цркве Св. Ђорђа у Ераковићима, задужбину Његошевог оца Тома. И не чудим се што је Зенка против Његоша. Али се чудим како обмањује јавност да Митрополија неће да сарађује?

Зенка фаворизује бившег свештеника Мираша Дедеића и његову организацију. Видио сам да је Министарство Дедеићу претходних година уплаћивало новац чак и за додатне канале за Тотал ТВ, за поломљена стакла и ко за за шта све нису давали новац, а што нема никакве везе са вјерским активностима. Мислим да се Дедеићева организација скоро у потпуности финансира из буџета и зато сам прије неку годину рекао да је то Владина организација. Зенка се већ пуне двије године од како је министар појављује као велики Дедеићев пропагатор и помоћник. И ред је да се и то зна!

Мислим да  питање расподјеле буџетских средстава Цркви и вјерским заједницама треба уредити на правно ваљан начин и да га треба довести га у везу са реалношћу. Акт под насловом Крититеријум је написан тако да би се њиме могло манипулисати и дискриминисати. Једноставно, показало се да ниједан критеријум осим министрове добре или лоше воље или политичког интереса није у игри – ни број сакралних објеката, ни број свештеника и вјерских службеника, ни предложене активности и пројекти. Али, надам се да ће се и то промијенити једног дана.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић

координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске

Pin It on Pinterest

Share This