Izaberite stranicu

Добитници “Велике награде Иво Андрић” Андрићевог института из Вишеграда су Горан Петровић за животно дјело и Рајко Петров Ного за најбољу књигу за 2018. годину.

Српски прозни писац Горан Петровић добитник је Велике награде – Иво Андрић за животно дјело, за цјелокупно прозно стваралаштво и књигу кратке прозе “Савети за лакши живот”.

Рајко Петров Ного добитник је награде за најбољу пјесничку књигу “Сонет и смрт” у издању Српске књижевне задруге у Београду, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Београду.

Одлуку је донио жири у саставу Јован Делић, Мухарем Баздуљ и Желидраг Никчевић.

Велика књижевна награда “Иво Андрић” установљена је 2015. године. Жири који додјељује награду дужан је да током цијеле календарске године прати издавачку дјелатност у Републици Српској и Србији и да објективно сагледа значај укупног књижевног стваралаштва аутора и појединачног романсијерског остварења у том периоду.

Награда се састоји од Повеље и новчаног износа, а додјељује се у двије категорије – за укупно књижевно стваралаштво и за најбоље дјело објављено у протеклој години.

Награда за укупно књижевно стваралаштво “Иво Андрић” и за дјело “Три поеме” 2016. године додијељена је Матији Бећковићу, док је најбољи роман у 2015, према мишљењу жирија, “Осама” Владимира Кецмановића.

Наредне, 2017. године награду “Иво Андрић” добили су Душан Ковачевић и руски писац Захар Прилепин. Ковачевићу је награда додијељена за укупно књижевно стваралаштво и за драмско дјело “Хипноза једне љубави”, а Прилепину за роман “Обитељ” и књигу приповједака “Седам живота”.

Прошлогодишњи лауреати били су музичар и пјесник Борисав Бора Ђорђевић и кинески писац Ју Хуа.

Ђорђевић је награду добио за најбоље дјело објављено у Републици Српској и Србији у 2017. за књигу поезије “Пусто острво”, а Хуа за животно дјело за прошлу годину за његово цјелокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његова три романа код издавачке куће Геополитика.

Андрићев институт у Андрићграду, на чијем челу је прослављени свјетски редитељ Емир Кустурица, јединствена је установа културе, науке и образовања, која својим радом обједињује настојања Србије и Републике Српске да у тим областима остваре значајне резултате.

Институт има пет одјељења – за књижевност, историју, оријенталистику, политику и медије и Одјељење за филм.

Велика књижевна награда “Иво Андрић” установљена је 2015. године, а добитницима ће бити уручена 27. јануара у Андрићграду.

Извор: РТРС

 

 

Pin It on Pinterest

Share This