Izaberite stranicu

Палау суспендовала признање независности Косова. Трећа пацифичка а тринаеста земља која је повукла одлуку о признању независности Косова.

Председник Републике Палау Томи Ременгес предао је данас министру иностраних послова Србије Ивици Дачићу ноту о одлуци те земље да суспендује све претходне одлуке и декларације у вези са питањем статуса Косова, а тиме и одлуку о признавању, све до окончања дијалога Београда и Приштине.

У ноти се наводи да ће Република Палау у будућности да подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, радије него да дефинише статус Косова пре окончања дијалога.

“Јако мало познајемо ситуацију у овом делу света. Мој претходник је признао је Косово у то време. Мислим да није разумео да је ово нешто што тражи дијалог, разумевање, јер ми не желимо да се исто деси у нашој земљи, региону, на нашим острвима. Нама треба дијалог, не рат и неко ко ће донети одлуке уместо нас”, објаснио је председник Ременгес. Упитан како ће Палау убудуће гласати у међународним телима председник те земље је рекао да то чинити у складу са актуелном одлуком.

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Палау 13. земља која је преиспитала свој став о прихватању једнострано проглашене независности Косова и да је тешко утврдити колико је земаља заиста признало Косово:

“То ни Шерок Холмс не може да утврди. Код одређенег броја земаља не постоје било какве одлуке. Разговарао сам са министром из Омана, рекао сам му да су признали Косово, а он је рекао да нису. На списку Приштине су и Нигерија и Уганда, што није тачно.”

До сада је 12 земаља повукло признање Косова: Мадагаскар, Унија Комора, Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото и Соломонска Острва.

Извор: РТВ Војводина и РТС

Фото: Википедија

 

Pin It on Pinterest

Share This