Izaberite stranicu

На данашњи дан, 21. јaнуара 1793. године на гиљотини је погубљен француски краљ Луј XVI. Револуционарни Конвент свргнуо га је с пријестола а потом је осуђен на смрт због велеиздаје.

На пријесто је ступио. као 20-годишњак. Прва одлука новог краља била је враћање права парламенту којега је његов претходник пред сам крај владавине забранио због страха од могућих побуна. Та одлука донијела је новом краљу тренутну популарност коју ће касније скупо платити. Доба његовог крунисања је с друге стране доба великих наслијеђених дугова претходника и свеопште европске мржње против Енглеске која је лако мијењала савезништва. Избијање америчке побуне против омражене велесиле постаје разлог поводљивом краљу да уђе у непотребни скупи рат из којега за њега ништа добро неће изаћи. Другим Париским мировним споразумом из 1783. године Америчке колоније добијају независност, а Француска ништа осим дугова. Катастрофално финансијско стање крајем осамдесетих година осамнаестог вијека увјерило је краља у нужност монетарне реформе за шта му је било потребно засиједање националне скупштине, прво након 1614. године.

Први дан засиједања скупштине био је 5. маја 1789. године да би већ следећег дана дошло до блокаде и свађе међу заступницима различитих слојева друштва. Схвативши своју грешку Луј XVI  се одлучује најприје на покушаје распуштања засиједања, а након неуспјеха скупштину избацује на улицу да би, уплашен, ту своју одлуку опозвао 7 дана касније. Та првобитна скупштина постаје најприје уставна , а послије освајања Бастиље, 14. јула 1789. године она представља стварну власт у држави, иако је она формално још у рукама краља. Његова одлука у јуну 1791. године да побјегне из земље чији је краљ, успијева срушити народну слику о њему као о добром али неспособном краљу. Након тога он постаје издајник чији живот стално виси о концу. Почетак рата с Аустријом у априлу 1792. године дефинитивно уништава слику краља због његове омражене аустријске супруге Марије Антоанете. Крај животне приче Луја XVI почиње парламентарним проглашењем републике 1792. године. Када су током новембра те године на видјело изашли покушаји свргнутог краља за свој повратак на власт уз помоћ страних сила његова судбина је постала запечаћена. На гласању парламента јануара 1793. године Луј XVI је био проглашен кривим за издају и осуђен на гиљотину два дана касније. Његова судбина задесиће и његову жену Марију Антоанету која је погубљена у октобру исте године.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This