Izaberite stranicu

Светом Литургијом која је служена на дан који је Црква Христова посветила највећем између рођених од жена, прослављен је Сабор Светога Јована, Претече Господњега – Јовањдан.

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, проте Драгана Станишића и ђакона Ивана Црногорчевића. Молитвено је учествовао протојереј Јован Радовић.

За певницом су одговарали појци овог светог храма, предвођени хоровођом Снежаном Поповић.

Након примања Свете Тајне причешћа којој је приступио велики број причасника, заблагодарено је Господу на Његовом неизрецивом дару.

Свештенослужитељи Цркве Светог Ђорђа затим су приступили благосиљању и резању славских колача.

Појањем празничних тропара, сабранима се потом обратио прота Милета Кљајевић, честитајући славу данашњим свечарима.

,, Нека је срећна и Богом благословена Крсна слава, да славите на многаја и благаја љета у здрављу и весељу са свима својима најмилијима, казао је отац, – а Св. Јован нека измоли од Господа, Кога је својом руком крстио – за вас и ваше сроднике по тијелу и духу, благослова и свакога добра “ поручивши им да он није њихов заштитник само један дан, већ читав круг године, који се моли за њих и њихове домове.

Прота је затим објаснио да свећу палимо у славу и част Светитеља – за здравље породице и својих сродника а да се колач подиже у част Светитеља, за здравље породице,  што је наша жртва бескрвна. Жито које припремамо је за покој душа наших сродника пошто се и они радују слави – па их треба поменути, како је објаснио отац у своме обраћању у Цркви Светог Ђорђа, пожелевши при крају да Господ умножи свако добро у домовима данашњих свечара, како би славили до краја века и света.

,, Нека вам Господ умножи оно што људи не могу дати – здравља, памети, љубави Његове у срцима својим, благослова и свакога добра Његовога “ казао је прота Кљајевић, завршавајући своју беседу на Јовањдан, у храму под Горицом.

Час веронауке код протинице Надице Радовић, за полазнике школе Св. Ђорђе, одржан је потом у просторијама овог Светог храма.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This