Izaberite stranicu

Литургијским сабрањем 19. jaнуара, торжествено је прослављен празник – Јављања Господњега у Духу, кроз Сина Својега Јединороднога – у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа, под Горицом.

Евхаристијском сабрању началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и Драгана Станишића. Молитвено је учествовао прота Милун Фемић, дугогодишњи настојатељ овог Светог храма.

Једном духом за певницом су одговарали појци овог Светог храма, предвођени, хоровођом Снежаном Поповић.

Началствујући свештенослужитељ протојереј Јован Радовић, обратио се присутнима и казао да када је Св. Јован крштавао народ у Јордану, пре Крштења Господњега, да их је држао када би их три пута погњурио у воду, мало дуже – јер су они тада исповиједали грехе своје; те је подсетио да сe једино за Господа казало И одмах изађе из воде – јер не имајући греха, није имао шта да исповеди Јовану, него је одмах изашао из воде, осветио је и нама пример оставио.

Отац Јован Радовић говорећи о животу Господње у, подсетио је да је Он до своје 30 г. био непознат и да је после доласка из Египта живео у Назарету као дрводеља, син Јосифов; и да се после смрти Јосифове бавио столарским занатом до своје 30 г., свима непознат, и да се у својој 30 г. крстио на Јордану – зато што су Јевреји сматрали да од 30г. човек постаје зрео, за било какву јавну делатност; и да је Господ испунио и то правило јеврејскога закона. Те да је од данашњег дана пошао у проповедање своје науке и на крају отишао на своје страшно страдање, смрт и Васкрсење – нас ради и ради нашега спасења.

,, Господ каже у Јеванђељу једну суштинску реченицу за наш живот и за све оне који нису крштени Ко се не роди водом и духом, не може ући у царство небеско“, нагласио је он.

,, Услов нашега спасења ” подвукао је ,, је да будемо крштени, Светом Тајном Крштења, којом се чисте сви гријеси које је човек учинио до тога момента свога живота, грехови наслеђени од својих родитеља, ђедова, прађедова, предака, све до првога претка Адама “ – што значи, како је објаснио ,, да се у Крштењу човек поново, потпуно изнова рађа – и постаје ново Чедо Божије, ново биће и нова личност Божија, чиста од свакога гријеха. “

Суштински моменат Свете Тајне Крштења, подсетио је, је онај моменат када свештеник окреће оне који се крштавају ка западу и три пута их пита – Да ли се одричеш сатане, свих дијела његових, свих анђела његових, сваког служења њему и све гордост његове. И на крају тражи од њега да дуне и пљуне на њега.

,, Никада сатана неће заборавити тај чин нашега живота и цијелога Крштења нашега “, указао је, јер тиме постајемо војници Христа Бога нашега.

Подсетивши на сам чин Крштења, отац је рекао да управо оно помазивање уљем – симболише помазивање борца у арени који се спремао за битку, у стара времена а да се Крштавамо Светом Водом освећеном, којом се спира нечистоћа греха те да на крају имамо стрижење косе – које симболише предавање човека на служење Богу, како је казао.

,, Од Свете Тајне Крштења ми никада нисмо и не можемо да будемо неутрални, никада више. “ нагласио је, рекавши да смо од тога момента, на испиту – којем ћемо се царству приволети – да ли ћемо бити са Господом или са његовим непријатељем, који нас у сваком моменту прати, желећи да нас уништи.

Завршавајући своју беседу отац је казао да данас онај који тугује је демон – који је удављен у риекама јорданским. Јер је Бог победио сатану – али да ми нисмо – и да све док смо на земљи смо увек у борби док нас демон напада и искушава – али нам не може ништа, ако му ми сами не пружимо руку, закључио је отац на крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа.

Свима присутнима су потом подељене иконице, Светог Јована Крститеља, Пророка, Претече и Крститеља Господњега.

Затим су свештенослужитељи приступили освећењу Свете воде, Богојављенске, за коју је прота Радовић казао да је велика светиња, која се пије у здрављу и невољи, у радости и опасности – која се не квари годинама, јер је освећена силом Божијом, коју сваки православни дом треба да поседује.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This