Izaberite stranicu

Архијерејски протопрезвитер бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић са свештенством, служио је данас на Богојављење Свету литургију са водоосвећењем.

„Важно је у данашње вријеме, када су се пореметиле вриједности, на овај  дан клицати, потврђивати и свједочити да се Бог јавио. Зато са радошћу кличемо „Бог се јави, ваистину се јави“, јер Бог се заиста јавио. Велика је тајна наше вјере то што се Бог јавио у тијелу. Бог је бестјелесан, али када је то било потребно за наше спасење, због наших гријехова, Он је дошао и у тијелу провео 33 године. На Јордану се крстио као 30-тогодишњак. Њему није било потребно крштење, али када је Јован, који да је видио ко је то , рекао да он не може то да уради, рекао је да се испуни свака правда. Од тога дана  почиње Нови завјет. Почињу нове ствари. Јер, уласком Господа Христа у воду ријеке Јордан све се промијенило. Вода се преобразила, а Јордан устукнуо. У данашње модерно вријеме можете на Јутјубу да видите, када је освећење на данашњи дан, ријека Јордан ће одједним да крене назад. Сваке године се то деси. Десило се и тада када се Господ Христос крстио“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Чудо које се дешава на данашњи дан је у освећеној води.

„Господ је осветио ријеку Јордан, а нама дао благослов и благодат. Ми грешни, какви год да смо, али смо канонски православни свештеници и само на молитву канонских свештеника ова вода постаје потпуно нетрулежна и доноси благослов. Зато и ових дана идемо по вашим домовима и благосиљамо. Врло је важно да нога свештеника, са Часним Крстом, уђе у сваки дом и да донесе благослов. Дакле, није ово обична вода, није ово обична церемонија. Напротив, овдје се дешава нешто што само Бог зна и Бог види, а на нама се одражава. И зато свако треба у кући да има Богојављенску водицу. Ова вода исјељује, а оно што има Православна цква то нема нико и зато се сваке године посвједочава. И на данашњи дан и на дан Велике суботе и на дан Преображења господњег. То је оно што чини снагу наше вјере“, казао је отац Кривокапић.

Поручује зато да, ми који кличемо „Бог се јави, ваистину се јави“, не треба у ово данашње вријеме, „чудно некако заталасано, да се бојимо никога и ничега“.

„Јер, само се Бога бојати и својих гријеха. Наше је да останемо уз Онога који се јавио на данашњи дан. Да га увијек свједочимо и да у Његово име иступамо, да се трудимо да будемо достојни Њега, јер смо овом водом крштени. Од када се промијенила вода од тада та вода чини чудо. Када се дијете крштава онда престаје само Адамов гријех, а када се крсте одрасли сви лични гријеси нестају тог момента и то је Света тајна онога што Бог нештедимице даје нама људима. Зато, радујмо се на овај дан и на ономе што нам Бог даје и увијек кличимо „Бог се јави, ваистину се јави“, поручио је отац Момчило Кривокапић.

Након цjеливања иконе богојављенскa водицa је раздијељена вјерном народу на благослов.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This