Izaberite stranicu

С благословом Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, у граду под Требјесом у на празник Богојављења, у суботу у 12 часова, Црквена општина Никшић организује пливање за Часни крст. Древна традиција на један од највећих хришћанских празника први пут се организује у Никшићу, а из Црквене општине су позвали све Никшићане, као и друге који то желе да учествују у овом догађају и да се саберу око имена Господњег.

Архијерејски намјесник никшићки протојереј-ставрофор Слободан Јокић истакао је да ће се пливање организовати на ријеци Зети, односно на Манитовцу који припада Парохији кочанској. Прије пливања биће одржана Света литургија и освећење воде како у Саборном храму Св. Василија Острошког Чудотворца, тако и у свим другим црквама и манастирима широм Црквене општине.

– Прије пливања освештаћемо ријеку… На неки начин, свака ријека ће бити Јордан за све нас, да се сјетимо прије свега Господњега крштења, нашег крштења, а онда и свих тих неких лијепих, суштинских догађаја који су се десили за наш живот, истакао је протојереј-ставрофор Јокић.

Црквена општина Никшић обезбиједила је и припремила све неопходне техничке детаље. На Манитовцу, тачније на локацији гдје је љетњиковац и имање браће Вукотић, у суботу ће бити присутне екипе Хитне помоћи и ронилаца, као и они који ће бринути за безбједност свих који ће пливати за Часни крст.

– Припремили смо и пригодне поклоне и плакете за све учеснике у првом пливању за Часни крст у нашем граду. За онога који први доплива до Часног крста награда је златник, посвећен том дану, који се тренутно израђује у златари „Костић, најавио је архијерејски намјесник никшићки.

Како је рекао, у организовању пливања за Часни крст понајвише су се потрудили протојереји Остоја Кнежевић и Данило Зиројевић, као и парох кочански свештеник Мирко Вукотић, тако да сви они који желе да учествују треба да се пријаве њима.

Б.Б.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This