Izaberite stranicu

Хиљаде верника широм Албаније прославило je Богојављање у својим локалним црквама и у литијама које су ишле до река где је Часни крст бацан у воду. Веома ниске температуре нису спречиле народ да рони у хладној води да би ухватили крст и примили благослов.

У Саборној цркви Васкрсења Христовог у Тиран, Божанску литургију служио је Његово блаженствоархиепископ Тиране, Драча и све Албаније Анастасије уз саслужење  Митрополита амантијског Натанаила,Епископа Астија и свештенства Архиепископије. На крају Литургије Архиепископ је служио чин великог водоосвећења. Након тога вода је сипана у цистерне испред цркве где су стотине верника могли да је узму.

У Драчу, после Литургије у Цркви Светог ап. Павла и Светог Астија верници су отишли до луке, где је крст бачен у Јадранско море. Младић по имену Еси Папајоргђи први је ухватио крст.

У Берату, после Божанске литургије која је служена у Саборном храму Светог Димитрија, литија је прошла улицама града, а крст је Митрополит Игњатије бацио у воде реке Осуми. Крст је ухватио 16-годишњи Костантин Муша.

У Валони је такође одржана Литургија и бацање крста у воду. Крст је ухватио млади имигрант Алтин Kирjо. Крст је такође бачен у воде реке Волуше у Селеники.

У Корчи је одржана Литургија у Храму Васкрсења Господњег, а митрополит је бацио крст у фонтану овог града.

У Елбасану после Литургије верници су у литији отишли до градског базена где је Митрополит Андон бацио Крст.

У Ђирокастру, Литургија је служена у градској Саборној цркви, а потом је крст бачен с моста у реку Дрино, а први је до њега стигао дечко Хаџи Реџа.

У Фијери, после Литургије у Цркви Светог Георгија, верници су се упутили до велике градске фонтане, где је Митрополит Никола служио чин великог водоосвећења и бацио крст.

Извор: Албанска православна црква (са енглеског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This