Izaberite stranicu

Литургијом Св. Василија Великог, која је у храму под Горицом служена 14. јануара, обележен је прелазак у Нову годину доброте Господње.

Светом литургијом началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја-ставрофора, Милете Кљајевића.

Верни народ предвођен појцима Цркве Светог Ђорђа, једнодушно је одговарао на Литургијске возгласе.

Осветивши Дарове предложења и причестивши верни народ Божији, сабранима се словом поуке обратио началствујући свештенослужитељ, отац Блажо Божовић, честитајући ново 2019. лето Господње.

„Са благодарењем на уснама и литургијски се сабравши – измолили смо од Господа да грехове које смо сабрали у минулој години нам опрости, учврстивши нас у вјери“ казао је отац појашњавајући да православни хришћани управо са Црквом и у Цркви треба да отпочну духовни живот.

Подсјетио је да се у данашњим молитвама које је писао велики јерарх Цркве Христове, Василије Велики каже да нам се Господ Бог Отац јавио преко пророка, апостола, исповедника – и да је чак и Сина Свога послао, због кога је створио векове.

„Ништа на овом свијету није наше. Ни вријеме у коме живимо, ни дан који проводимо, ни година коју ишчекујемо, ни вјекове у којима свједочимо нашу вјеру – све је то Господње, а ми смо само свједоци и гости Божији на овој земљи“, казао је отац. Објаснио је да је битно да то знамо како бисмо правилно схватили смисао нашег постојања и духовног узрастања: „Ако га дајемо Христу због кога је све створено – то је једино правилно – не окрећући се комплетно на земаљске ствари. Наравно има и оних ствари о којима човек треба да брине; али духовно је примарно чему наше биће треба да стреми”.

Надаље је говорио о серији атеистичких напада у штампи који преовладавају у свету, поготову у Америци и Француској:

„Ти удари како је атеизам највећа тзв. религија, нас не треба да се тичу, као што се није тицало ни у Витлејему пастира који су дошли да се поклоне Христу, ни мудраца са Истока који су са даровима дошли Господу Богу да укажу поштовање “.

Објаснио је да смо приликом прославе Божића ми били пастири који су сведочили да су анђели Божији запевали када је Господ Бог рођен, (понајприје у срцима нашим) и да треба да ту нашу пећину, молитвом, причешћем и духовним добрима утопљавамо за Христа и због Христа – а на спасење душа наших.

Даље је обајснио да западне земље, уколико хоће да успоставе неку своју религију, човека доводе прво до неког безбоштва да би га завели за неко своје веровање. Зато је битно да се помолимо Богу да нам да прво мир у целом свету, затим да нас учврсти у вери да те вести, којима смо преплављени, не оштете нашу душу што је њихова превасходно  улога.

„Поред ових имамо и благословене информације као та да се Христос родио и да је Васкрсао – које нас ојачавају и данас је добар дан да поставимо камен међаш – како би започели ствари из почетка, јер Бог даје сваки дан ту прилику. Данас можемо уз помоћ Нове године Господње и спомена Св. Василија Великог да учинимо велике ствари за душу нашу – да будемо познати и признати код Господа Бога“ , казао је јереј Блажо Божовић објаснивши да то треба да буде стремљење коме треба да тежимо.

„Данашња омладина је затрована тиме да треба да буде позната људима – а код Бога ће лако. Па се тако лако развијају тешке болести – депресија, анксиозности, шизофренија, чему смо сведоци. Да се помолимо једни за друге,  за мир у свијету, благостање, једнодушност, једномислије те да нас Господ  омилостиви и благодаћу Духа Светога оживи на духовну борбу, развој и узрастање“ закључио је јереј Блажо Божовић пожелевши на крају свога обраћања да Господ Бог благослови ову годину свима људима на свету па и црквеној заједници Светога Ђорђа.

Заблагодаривши Господу на претходној години Доброте Његове у наставку  је служен молебан за наступајуће лето Господње.

Свима који Св.Василија Великог прослављају као своју крсну славу, благосиљани су и преломљени славски колачи у част овог Кападокијског Светог Оца, чувеног јерарха Цркве Христове.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This