Izaberite stranicu

На Светосавској академији која ће се одржати 25. јануара говориће академик Дарко Танасковић,доскорашњи амбасадор Србије у Унеску, а претходно Југославије у Ватикану и Турској, најавио је Драган Ђурчић, члан Српког пјевачког друштва (СПД) „Јединство 1839 Котор“.

Ђурчић је за Радио Котор казао да ће бити и традиционалне Дјечије светосавске академије и да је тај период увод и у оно што нас очекује у години изузетних јубилеја са акцентом на 180 година „Јединства“ са централном прославом која ће бити уприличена на јесен.

„Тада ће мати Ангелина, најпознатија жива композиторка источне сакралне музике, Бјлорускиња, почаствовати СПД Јединство, одржати своју школу и посветити читав концерт прослави. Поред прославе 800 година аутокефалности Српске православне цркве, јубилеја 110 година Катедралног храма Светог Николе у овом обличју (након 1896. и пожара, 1909. новосаграђену цркву је освештао бококоторско- дубровачки Епископ Герасим Петрановић чиме је постала Катедрална црква Св Николе), ми имамо и један наш интерни, ријетко виђен, јубилеј. То су 50 година свештеничког вијека у истој парохији у истом храму, у Цркви Светог Николе, нашег протојереја ставрофора Момчила Кривокапића“, казао је Ђурчић за Радио Котор.

Како наводи, у Српском пјевачком друштву „Јединство“ доста се ради.

„Мислим да се једино културом могу објаснити многе ствари, али и да је велика одговорност на црквеним руководствима да објасне својим вјерницима што је то што Боку чини Боком и што нас пред Богом показује као оне који смо спремни да прихватимо и различитост, да разумијемо и поштујемо различитост. Јер, када ја поштујем туђу различитост, очекујем да ће и он поштовати моју, која је за њега туђи обичај“, казао је Ђурчић.

У сусрет Светосавским свечаностима подсјећа да је 27. јануара Светосавска литургија уз наступ Градска музике Котор испред Цркве Светог Николе.

„Након Светосавске литругије Градска музика око 11:30 походи прославу Св. Саве. У Котору постоји једна композиција аранжирана за Градску музику која садржи уствари двије светосавске химне. Которску „О српска млада невина чеда“, коју је написао прото Јово Сундечић, а компоновао талијански композитор Ђовани Салгети и Мокрањчева чувена химна „Ускликнимо с љубављу“, од које је старија 30 година“, казао је Ђурчић.

Он је оцијенио да су приче о мултиконфесионалности, мултинационалности, мултикултуралности у Боки, нарочито у Котору и Перасту, градовима који никада нису били под турском влашћу, лагана су пропаганда.

Како наводи, у Боки између православних и римокатолика никада није било судара.

„Зато све приче о толеранцији и суживоту не трпе озбиљан разговор, јер нико овдје никога није морао да трпи. Суживот? Који суживот? Суживот су сви који живе једни поред других. Живе и Јевреји са Палестинцима, али у антагонизму. У Боки тог антагонизма није било. Било је агонизма“, поручио је Ђурчић.

Pin It on Pinterest

Share This