Izaberite stranicu

На Божин дан, празник Сабор Пресвете Богородице, црквени хор ,, Рождество “ и школа вјеронауке из Бијеле прославили су своју славу.

У Цркви Полагање ризе Пресвете Богородице у Бијелој служена је Света литургија којом је началствовао јереј Небојша Вуловић, предсједник хора и вјероучитељ, уз саслужење старјешине храма бијељског протојереја-ставрофора Предрага Видаковића и ђакона Драгомира Видаковића.

У литургијској бесједи отац Небојша је подсјетио на 1992. годину када је група бјељских домаћина заједно са својим свештеником оцем Предрагом Видаковићем дошла на идеју да се у Бијелој оформи црквени хор, што је са радошћу било прихваћено међу мјештанима, како млађим и нешто старијим, тако и међу оним времешним старинама који су се опробали у хорском појању.

Присјећајући се тих дана – почетка рада хора, отац Небојша је говорио и о својим искуствима и подијелио сјећања на те дане јер је и он био један од оних младих који се прикључио новооснованом хору и остао његов активни пјевач 25 година. Истакао је понос што су из овога хора касније стасала два свештеника и један ђакон.

„Велики је број људи и пјевача прошао кроз овај хор и ми стари чланови сваког од њих се сјећамо и помињемо! Неки су се преселили са овога свијета и за покој њихових душа, данас ћемо да одслужимо помен, али зато долазе младе снаге који похађајући школу вјеронауке и пјевајући у дјечијем хору полако се припремају да буду чланови великог хора“, рекао је јереј Небојша са поруком да у ове свете дан мир, љубав, слога и вјера у Бога буду свима стални покретачи у њиховом животу.

Потом је извршено освећење и резање славског колача, а онда се прешло у парохијски дом гдје је била уприличена трпеза љубави за све присутне и на којој су као по обичају били представници братских хорова из Херцег Новог и Кумбора, представници сусједних црквених општина,  КСС „Бијела“ и многи други драги гости.

За трпезом љубави поздравно слово и благослов свима присутнима подијелио је отац Предраг Видаковић. Говорећи о прослави данашње крсне славе прота Предраг је поучио чланове хора да се ангажују и доведу нове људе у хор преко рођака, пријатеља, познаника: „Тако ћемо утврдити љубав и слогу међу нама, ако ово схватимо као свету дужност да што боље и ревносније радимо!“

Протојереј-ставрофор Предраг поздравио је све госте, диригенте хорова, као и диригента хора ,,Рождество“ Новицу Зечевића. Захвалио се свима који помажу рад хора, а посебно Црквеној општини Бијела која је увијек ту да помогне све што треба.

У братској и празничној атмосфери уз пјесму и весеље прослављена је овогодишња хорска слава!

Д. Вуловић

Галерија: Слава Хора

 

Галерија: Прослава Бадњег дана и Божића у Цркви Свете Недјеље у Јошици

Pin It on Pinterest

Share This