Izaberite stranicu

Празник Рождества Христовог – Божић свечано је прослављен у Буенос Аиресу. Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички господин Кирило служио је у поноћ Свету архијерејску литургију у Цркви Рођења Пресвете Богородице, уз саслужење презвитера Стефана Јовановића и јерођакона Давида.

Светој тајни причешћа тијелом и крвљу Господњом приступили су бројни вјерници, међу којима и свештеник Габријел Коронел (Антиохијска црква), амбасадорка Републике Србије у Аргентини – госпођа Јела Баћовић, Ана Примо и Мигел Фронлан – новокрштени Аргентинци.

На Бадње вече је служена вечерња служба, а по завршетку је обављено благосиљање и налагање бадњака. Владика Кирило је у кратком слову објаснио смисао прославе Дјетињаца, Материца и Отаца код православних Срба.

„Срби имају лијепу традицију, да у недјељама пред Божић, прослављају Дјетињце, Материце и Оце. Дјеца и родитељи се симболично међусобно везују и дријеше поклонима. Ова традиција има дубоки духовни смисао и поуку. Говори о везаности људи за гријех и склоности ка гријеху. Од свог постања, од пада Адамовог и Евиног у гријех, људско биће је везано за склоност ка гријеху. Христос је дошао на овај свијет да одвеже ту везаност људског бића за гријех. Није то учинио због наших заслуга, већ из љубави, принијевши себе као дар. И дао нам је највећи дар – усиновљење. Својим доласком на овај свијет, Он нас је открио Оцу, и ми нисмо више робови него дјеца Божија, и као синови Његови, и ми смо насљедници Царства Небеског”, казао је владика Кирило.

По завршетку Свете литургије вјерницима су подијељени календари за 2019. годину, а дјеци и Божићни пакетићи.

Прослава Божића настављена је у парохијској сали за свечаном трпезом, гдје је на почетку прочитана Божићна посланица Његове светости Патријарха српског господина Иринеја.

Владика Кирило је позвао вјернике да други дан Божића и празник Сабора Пресвете Богородице литургијски прославе заједно са Преосвећеним Епископом Каракаса и Јужне Америке господином Јованом (Руска Загранична црква).

Свештеник Стефан Јовановић / О.Б.

 

Pin It on Pinterest

Share This