Izaberite stranicu

“Радујемо се празнику Рођења Христовог, наши храмови су пуни вјерујућег народа и обнавља се наша страдална Епархија”, поручио је из Пакраца Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован (Ћулибрк). Владика поучава да имамо на уму да су Рођење, Оваплоћење и Васкрсење Сина Божијег највећи догађаји у историји човека створеног по Лику Божијем.

Владика Јован је за Радио Слово љубве казао да се у крајевима његове Богом му повјерене страдалне, али васкрсле Епархије од првог дана сусреће са великом обновом, прије свега духовном, а онда и сваком другом, која се прије свега огледа у великом броју народа који долази на велике празнике, Бадњи дан када се саборно налажу бадњаци, што је један свенародни обичаји који је заживио у протеклих 30 година, али и сјутрадан на Божићној литургији.

“Заиста не може се познати колико се умножио и увећао број народа на службама. Осјетите ту радост заједнице која се ту окупи и што је најважније која се причешћује, хвала Богу,”

Говорећи и упоређујући духовно искуство са прославом Божића у Витлејему – мјесту Христовог рођења и Славонији, Преосвећени је казао да се ништа не може породити са Божићем у Витлејему и Васкрсом у Јерусалиму, али радост је иста.

“Само мјесто рођења Христовог, ја сам ево скоро осам година непрекидно славио Божић тамо, у Витлејему, заиста је средиште, центар свијета у том тренутку и то се осјети. С друге стране, историја може ићи другим путевима. Можда се неке преломне ствари за човјечанство дешавају у том тренутку негдје другдје, али увијек је то Витлејемски Младенац који је свеприсутан.”

Епископ Јован је као примјер навео да се у овим данима Божића, нарочито сјећа Стаљинградске битке која је одлучивала о судбини човјечанства 1942/1943. године, па  истраге потурица на Цетињу, Бадње вечери и Божића на Мојковцу 1915/1916:

“Као да се сва та велика збивања дешавају око Божића, а опет она се сва завршавају оним ријечима игумана Стефана: А ви, ајте па се причешћујте, а ја вичем све на моју душу. А то је душа уствари Богомладенца који прашта и узима на Себе гријехе свијета и који се родио не само да узиме на Себе гријехе, него и да васкрсне и побиједи тај гријех.”

Посебно је нагласио да су три догађаја која су суштина Цркве нераздвојива: Рођење – оваплоћење Бога логоса, Његово распеће на Велики петак и Васкрсење. Као једини догађаји који ће им се придружити је Његов Други долазак, када ће Христос ући у Јерусалим са источне стране на капију, која је данас сазидана, а зове се Капија милосрђа, оно чиме ће Христос судити свијету.

“Од Божића до те Капије милосрђа – Другог доласка Христовог, то милосрђе једино је оно што нас прати. И можда божићна порука најважнија ове године је она из из молитава послије освећења Дарова на Литургији када кажемо: Помени оне који се сјећају сиротиње.”

Подсјетио је да су се посебно последњих година увећале разлике међу људима и да огроман дио човјечанства грца у сиротињи, као и да се Христос родио у штали у Витлејему, породици сиромашног дрводеље.

“Христос се роди! Истинити Бог прими тијело од Мајке Божије, од жене из племена Давидовог, родом из Витлејема постаде човјек, као човјек се распе на Велики петак и као човјек и истинити Бог Васкрсе у трећи дан по Писму, као што је речено. Христос је постао човјек на данашњи дан, како кажу оци, да би човјек постао Бог”, поручио је владика Јован и позвао све да посјете Епархију пакрачко- славонску, као и Косовско метохијску:

“Дођите нам, као што треба да одлазите и у Метохију и на Косово, а ми ћемо се вама увјек одазивати с радошћу! Христос се роди – Ваистину се Христос роди”.

Извор: Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This