Izaberite stranicu

Света тајна Јелеосвећења служена је на дан Св. Великомученице Анастасије – у Цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

Свету тајну совршили су свештенослужитељи овог храма – протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Јован Радовић и јереј Блажо Божовић.

Праћени верним народом за певницом су одговарали појци овог Светог храма.

Након прочитаног Јеванђеља и седмократног помазивања освећеним јелејем, – поучном беседом сабранима се обратио протојереј Јован Радовић.

,, Ова Света Тајна основана је још у Новом Завету. Св. Апостол Јаков, јерусалимски, говори Болује ли ко међу вама, нека позове црквене презвитере, да се помоле и помажу га уљем у Име Господње и оздравиће слуга тај – потпомогнут молитвом праведника “ казао је отац.

,,Црква је духовна болница и лечилиште, где долазе људи свјесни свога гријеха и који осјећају да сами собом тешко могу шта да промене како би се изборили са лошим навикама, васпитањем, и неблагословеним начином живота, којим већину живота проживе “.

Отац је казао да се по медицини, првих 50 г. живота човек труди свим својим силама да уништи своје здравље а да се других 50 г. труди, да поврати оно што је заувек изгубио.

,, И ми кад сами себе погледамо, почевши од Адама – видимо да је Бог створио човека за здравље, радост, љубав и вјечни живот “ међутим, како је објаснио завишћу демона и грехом Адама и Еве, ушла је смрт и болест у овај свет.

,, Црква учи да су два разлога зашто се човјек разбољева – првородни гријех и лични гријеси свакога од нас “ нагласио је у својој беседи.

,,Ми смо се молили за исцјељење душа наших од гријехова – јер Црква учи да је болест пратилац сваког гријеха одн. грешећи ми се временом разбољевамо – гријех је узрок наше болести “ нагласио је он.

,, Црква као брижна мајка нуди нам лијекове: Бог тражи од нас молитву да му се обратимо са вјером да ће нам Он помоћи, Света вода која се у Цркви освећује и дијели народу, Крсно знамење – Часни Крст који стављамо на себе нас штити, чува и оздрављује. Као врхунац мољења имамо ову Свету Тајну Јелеопомазања или Јелеосвећења“, казао је отац Јован.

Како је објаснио по старој кинеској медицини – туга и брига у дужем периоду живота стварају болести.

,, Господ нас позива преко апостола Петра који каже смирите се под моћну руку Божију, све своје бриге пребаците на Њега, јер се Он стара за Вас. Треба да се трудимо да живимо данас – не јуче и не сутра, јер они нису у нашим рукама. Данас је у нашим рукама. Прошлост је прошла – и она се више не може вратити. Ми се искупљујемо за оне гријехове које смо сагријешили, тако чистимо прошлост своју. Будућност још није дошла и не знамо каква ће бити. Ми смо данас призвани да се боримо са гријехом, као узрочником наше болести и разбољевања“, казао је он.

Нагласио је да је Црква била прва која је кроз вјекове оснивала болнице и плаћала лекаре и да су захваљујући византијској Цркви и држави – први пут болнице отворене.

,, Бог је Тај који нам даје живот или нам узима, у оно вријеме кад је Он одредио“ јер се, како је навео, ми не питамо ни кад долазимо ни кад одлазимо.

,, Божије давање – је и здравље и болест. Болест нам долази по Промислу и по Допуштењу Божијем“, додао је он.

,, Лијек од сваке болести је покајање – сразмерно гријеховима које смо починили. А као круна свега и највећи мелем за наше ране и болести је “ , како је казао Господ сами – Кога примамо у Св. Тајни Причешћа.

,, Причешће је највећа Светиња која је хиљаде људи психички и физички оздравила – који су се са вјером истински причестили Светињама Тијела и Крви Христове.”

Пожелевши на крају свога обраћања да нас Господ припреми да чистији, здравији и радоснији дочекамо Рођење Христово – коме идемо у сусрет.

Пошто је присутнима подељено освећено уље које ће по потреби користити, у наставку је у храму под Горицом служено, Вечерње Богослужење.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This