Izaberite stranicu

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику, Рођењу Богомладенца, представници Добротворног Фонда „Човјекољубље“  Митрополије црногорско-приморске посјетили су данас штићенике Завода „Комански мост“.

Том приликом представници „Човјекољубља“ протојереј Бранко Вујачић, јереј Миомир Вулевић и Владимир Милуновић са јеромонахом Владимиром (Палибрком), сабратом манастира Острог, уручили су штићеницима и запосленима божићне поклоне – дар острошке светиње.

У име домаћина добродошлицу гостима су пожељали Борислав Ђукановић, координатор Завода, и васпитачице Ивана Копривица и Јасмина Брајовић.

Посјета је протекла у добром претпразничном расположењу и разговору о искуствима и проблемима са којим се запослени ове установе свакодневно суочавају.

Отац Бранко, сагледавши животне потешкоће штићеника овог Завода, примјетио је како их је Бог, с једне стране, одузевши им разборитост кроз одређене менталне недостатке с друге стране обдарио оним богоподобним врлинама које се ријетко сријећу у свијету „разумних“, попут невиности, дјечије простоте, чистоте срца и душе, искрености и безазлености.

Приликом уручивања поклона окупио се велики број штићеника који су са нескривеном радошћу прилазили свештеницима. Све оне који услед тешког облика инвалидности нијесу могли да преузму своје поклоне оци су обишли у њиховим собама.

Већина штићеника је изразила жељу да посјети Саборни храм у Подгорици и манастир Острог, што је јако обрадовало оце. Јереј Миомир свесрдно их је позвао нагласивши да су увијек добро дошли и да се сви унапријед радује тој посјети.

Данашњи сусрет је открио могуће нове облике сарадње, који су срдачно прихваћени са обје стране. Ова, сада већ традиционална посјета, опет се показала плодотворном и вриједном очувања.

ЈУ Завод „Комански мост“ је почео са радом  1976. године,  као установа за дјецу и омладину са  умјереним, тежим и тешким сметњама у интелектуалном развоју.

Постепено се број дјеце у Заводу смањивао, тако да је Завод прерастао у установу за збрињавање одраслих особа са озбиљним ограничењима у социјалном функционисању због менталних тешкоћа или других комбинованих сметњи у развоју.

Одлуком о организовању јавне установе за смјештај лица са посебним потребама, од 2. фебруара 2006. године, ЈУ Завод “Комански мост”  је организован као јавна установа за смјештај лица са менталном ометеношћу.

Координатор Добротворног фонда МЦП

Владимир Милуновић

Pin It on Pinterest

Share This