Izaberite stranicu

У оквиру манифестације „Од Божића до Божића“, у цркви Светог Николе у Котору, вечерас је одржан још један успјешан традиционални Божићни концерт которског Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“ 1839.

Организатори су били Српска православна црквена општина Котор, Туристичка организација Котор и НВУ Карампана, а у препуној цркви, у публици, били су присутну и предсједник општине Котор Владимир Јокић, предсједница Скупштине општине Котор Драгица Перовић, потпредсједник општине Миливоје Самарџић и Војин Лазаревић предсједник СПД „Јединство“, које ове године слави 180 година рада,.

Гост на концерту био је руски хор из Бара „Зима“, под диригентском палицом Варваре Бојкове.

Представница НВУ Карампана Тина Бјелобрковић је захвалила „Јединству“ на подршци и сада већ традиционалном концертирању поводом најрадоснијег хришћанског празника, а у оквиру програма „Од Божића до Божића.

Секретар СПД Јединство Драган Ђурчић је казао да је Котор увијек знао, на кој начин достојно прославити велики догађај, рођење Исуса Христа.

Подсјетио је и да је прије два дана преминуо дугогодишњи члан и почасни предсједник „Јединства“ Славко Сава Рогановић.

Јуче смо га сахранили. По свом оном кијамету, по бури, окупио се за которске прилике силни народ. Зашто? Зато што нам је преминули Славко својим дјелом наложио да се саберемо. Да будемо у складу са 130 година старом химном, 180- годишњег Друштва, у којој се каже да „У Јединству и с Јединством, свем у сусрет смијемо поћ“. Том приликом три традиционалне организације (Јединство, Градска музика и Бокељска морнарица) су биле заједно. Претходно су пуно пута покушавале да се окупе, да ријеше нека статусна питања, али нису успјеле.

Једнако је било дирљиво, након опијела и сахране, чути од овог хора и свештеника да се пјева „Вјечнаја памјат“, како је уобичајено у Источној цркви, а свештеници Западне цркве су отпјевали „Покој вјечни“. Ми смо опоменути, дат нам је сигнал, да морамо да живимо у слози, да морамо да се разумијемо и да оставимо по страни сву ново-интерпетирану историју и све оне који желе да нас посвађају. Ми морамо бити једно. Будимо своји, али разумимо се“, казао је Ђурчић.

Поводом 800 – годишње мисије православља на овим просторима у духу Светог Саве, он се извинио онима који се због тога осјећају угроженим. „Неки то називају агресивним Светосављем. Праштајте ако смо и вечерашњим репертоаром били агресивни“, казао је Ђурчић.

На репертоару, увијек одличног, великог хора „Јединства“, под диригентском палицом Михајла Лазаревића, био је „Божићни тропар“ Исидора Бајића, „Свјати Боже“, „Во царствији твојем“ и „Наша вјера“, Јулијанија Денисова, „Божић иде уз улицу“ Марине Адамов Стојадиновић и „Баба јету“ (Оче наш на свахили језику) у аранжману Кристофера Тина.

Све бројнији и разноврснији мали хор, под диригентском палицом Иване Кривокапић, наново је одушевио присутне и потврдио свијетлу будућност „Јединства“. На репертоару је била пјесма Богу „Ми смо дјеца неба“, затим косовска пјесма „Црвен цвете“, предивна руска пјесма „Коњ“, Ленонова „I wish you merry christmas“, енглеско-шпанска „Срећан Божић свима“ и на крају „Нек свуд љубав сја“.

У музичкој пратњи били су: проф. Ана Михаљевић (клавир), проф. Душица Ћетковић (клавир), Петар Букилица ( гитара и соло) и Софиа Синдик Бубања (кахон).

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This