Izaberite stranicu

На данашњи дан, 2. јануара 1839. године француски проналазач и зачетник фотографије Луј Дагер снимио је прву фотографију Мjесеца.

Данас је тешко замислити вријеме када је снимање фотографија било компликовано и “резервисано” за мали број људи. Један од најједноставнијих изазова за савремене фотографе је Мјесец. Довољан је мало бољи фотоапарат и мало стрпљења и одлична фотографија Мјесеца је ту. Међутим, некада је било много компликованије, па чак и немогуће, снимити наш саталит, било шта у свемиру па чак и на Земљи.

  1. године снимљена је прва фотографија Мјесеца. Уједно, била је то и прва астрофотографија икад снимљена. Фотограф је био Луј Дагер, француски проналазач и зачетник фотографије. Прије ове фотографије сва астрономска посматрања била су визуелна а оно што су посматрачи видјели цртали су на папиру а затим анализирали.

Овој првој астрофотографији претходили су многобројни покушаји “земаљске” фотографије. 1793. године француски проналазач Жозеф Нијепс први је радио на проналажењу метода за снимање свјетлости. Прве експерименте извршио је 1814. године а двије године касније успјешно је привремено забиљежио прве фотографије на папиру. Тек 1822. године снимио је прве трајне фотографије.

Године 1838. године Дагер је наставио рад Нијепса и успјешно снимио фотографију Мјесеца. Ријеч “фотографија” први пут се појавила 1839. године а увео је њемачки астроном Јохан Мадлер (од грчких ријечи “свијетло” и “писати”).

Прва фотографија Сунца снимљена је 1842. године али на њој није било никаквих детаља. Прва детаљнија фотографија Сунца, на којој су се видјеле пјеге, снимљена је двије године касније.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This