Izaberite stranicu

Приближавајући се најрадоснијем Хришћанском празнику, Рођењу Богомладенца Христа, Црква Његова припрема своје вјерне постом, молитвом и празницима који су пуни радости и благослова. Тако се у претходној недељи сабрао прави букет најдивнијих празничних ружа које не могу а да не замиришу у души сваког човјека који узима у њима учешћа.

Недеља сама по себи увијек носи радост Васкрсења, подсјећајући нас да смо ми дјеца васкрсења. Том вјером и тим осјећањем и ове недеље велики број вјерника сабрао се на Малом Брду у цркви светог Ђорђа и Момишићких мученика.  Свету Литургију служио је надлежни свештеник протојереј Никола Пејовић, који је у Литургијској проповиједи подсјетио да се овога дана Црква Православна сјећа Праотаца – Ноја, Авраама, Исака, Јакова, Јосифа, Мојсија, царева, судија и свих оних који су  остали вјерни Једноме Богу и надахнути Духом светим најављивали долазак Бога у овај свијет – Његово рођење, распеће и васкрсење.

“Овим свједоцима вјере у Једнога Бога, данас своје молитве усмјеравамо и према игуману Пајсију у ђаконуАвакуму који су својим животима посвједочили вјеру у Христа удостојивши се мученичке смрти и вјечне славе и бесмртности. Нарочито се данас опомињемо ријечи ђакона Авакума кога је мајка, по својој мајчинској везаности и љубави наговарала да се на устима одрекне Христа а да се после покаје и исповиједи га. Он је одговорио, не људским већ небеским ријечима – Мајко моја на млијеку ти хвала, ал’ ти не хвала на савјету твоме. Срб је Христов радује се смрти. Нема љепше вјере од Хришћанске “, рекао је отац Никола додавши да  су данас и Материце, којим настављамо прошлонедељни празник Дјетињаца указујући на значај и важност породице.

“Свети Оци нас уче да је Црква она наша мајка која нас рађа и препорађа за живот вјечни. Црква не осмишљава само тјелесно материнство, већ као ризница свих добара, које добија Духом Светим, она нас упућује на материнство као заповијест кроз коју и оне жене које тјелесно не рађају добијају могућност да буду матере наше. Оне ширином своје душе и силином љубави у своје срце смјештају сву дјецу и свако створење као своју најрођенију. Колико је оваквих истинских матера само било кроз историју”, истакао је отац Никола.

На крају Свете литургије дјеци су подијељени и поклон пакетићи које је и ове године припремило Коло српских сестара “Свети Апостол Марко” из Подгорице. У њихово име у Цркви на Малом Брду подијелила је Љиљана Ћетковић, једна од оних мајки која нема тјелесне дјеце, али која својом љубављу стиче оно истинско материнство и као таква годинама је препозната у овој црквеној заједници. Многе жене су припремиле богато послужење које је наставак литургијског дружења учинило још пријатнијим.

Највећу радост посвједочила су дјеца, полазници вјеронауке при овој Цркви, која су, у знак захвалности и љубави према својим мајкама, бакама, теткама, стринама и ујнама, припремили пригодан програм, пјесме и рецитације.

Pin It on Pinterest

Share This